Skip to Content
eMagyarország Pont neve, elérhetősége:  
 
Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár
Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 26.
Tel.: 06-66-312-745
Fax: 06-66-216-130
E-mail: konyvtar@szarvasnet.hu
Web: http://www.konyvtar-szarvas.hu/emagyarorszag
 
ID száma: 1395
 

 

Nyitva tartás:  ld. könyvtári nyitva tartás

eTanácsadó neve, elérhetősége:

Szloszjár Edit
Cím:5540 Szarvas, Vajda Péter u. 26.

Tel.: 06-66-312-745
e-mail: olvasoszolgalat@szarvasnet.hu

eMagyarország program

Az Európai Unió 1999 decemberében hozta nyilvánosságra az eEurope – kezdeményezést, melyet a köznyelvben eEurope – Információs Társadalmat Mindenkinek stratégiaként emlegettek. Ez a dokumentum a korábbi Bangermann- jelentésben foglaltakhoz képest szemléletbeli változást tükrözött: elutasította az információs fejlődés kizárólag gazdaságközpontúságát és a társadalmi érzékenységet hangsúlyozva az életminőség javítását és a társadalom információs fejlődésbe való bevonását tűzte ki célul. Csatlakozva ezen célokhoz 2003-ben hazánkban is elindult az eMagyarország Program.

A Program célja:

  • az Internet-elérés kiterjesztése az ország teljes területén, főként a kevésbé, vagy egyáltalán nem ellátott területekre (falvak, hátrányos helyzetű települések) fókuszálva.
  • amíg az állampolgárok jelentős részének otthonában technikai vagy anyagi okokból nincs lehetőség a szélessávú Internet-hozzáférés kialakítására, addig az ország egész területén elérhető, közösségi Internet-hozzáférési pontok biztosítsák a világháló használatát.

A működés elindításához pedig az ITP-3, ITP-15 és az ITP-16 kódjelű pályázati konstrukciók keretében eszközöket bocsátottak elsősorban közintézmények (könyvtárak, művelődési házak, iskolák, stb.) rendelkezésére. Ezen számítástechnikai eszközök bázisán jöttek létre az ún. eMagyarország Pontok.

2006 végére kiépült maga az infrastruktúra, létrejöttek a korábban ismeretlen fogalomnak számító közösségi eMagyarország Pontok.

2007-2008-as időszakban a Program új koncepció alapján folytatódott, amely már nem az eMagyarország Pontok technikai eszközökkel való ellátását tekintette a legfontosabb támogatási területnek, hanem a szolgáltatásokat megvalósító környezet felépítését, a hozzáértés biztosítását az eMagyarország Pontokon.

Ennek megfelelően:

  • felállításra került az eMagyarország Centrum, mely koordinálja, támogatja, tutorálja az ország különböző részein lévő eMagyarország Pontokat, számukra ügyfélszolgálatot biztosít,
  • pályázati konstruckió keretében (eMOP – 2007) 280 millió forint támogatás került  több mint 1000 eMagyarország Pontra,
  • egy ingyenes,  60 órás akkreditált képzés elvégzésével  939 képzett eTanácsadó kapott oklevelet, akiknek feladat lett, hogy megismertessék a lakossággal az interneten elérhető közigazgatási és üzleti szolgáltatásokat, és segítsék azok használatát, azaz biztosítsák a hozzáértést az eMagyarország Pontokon.
  • az eMagyarország Pontokat látogató lakosok internethasználati szokásainkak megfigyelése érdekében egy ún. monitoring szoftver került kifejlesztésre és az eMagyaroszág Pontokon lévő gépeken telepítésre,
  • megvalósításra került több pilot – projektet (helyi közösség és társadalomfejlesztő szolgáltatási pilot-projekt, eKözszolgáltatási pilot projekt, hátrányos helyzetűek pilot projekt (forrás: www.emagyarorszag.hu)

A szarvasi Városi Könyvtárban levő eMagyarország Pont szolgáltatásai:

Használóképzések

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kiírt pályázat adott lehetőséget 2004-ben számítógépek és szoftverek beszerzésére. Ezen eszközök megléte és az internethez való hozzáférés lehetőségének megteremtése után  indítottuk el 20 órás „ A lakosság Internet és elektronikus szolgáltatások ismereteinek elsajátítására szervezett tanfolyamokra” címmel kiírt képzésünket, mely a lakosság körében nagy tetszést aratott.

A képzések fő célja,  hogy segítsék az internettől idegenkedő, “bizalmatlan” állampolgárokat (különösen az idősebb korosztályt és a hátrányos helyzetű rétegeket) abban, hogy használni tudják a számítógépet, és bátrabban “navigáljanak” a világháló gazdag információs kínálata között és ezáltal ők is hozzáférjenek az információs társadalom nyújtotta lehetőségekhez, részesülhessenek e tudás adta előnyökből.

Az elmúlt években nem rendszeresen, de folyamatosan szervezünk „Barátkozás az Internettel” címmel foglalkozásokat, kezdő és haladó szinten.

A kezdő tanfolyamon az alapoktól indulunk: a számítógép felépítésének, részeinek – különösen a billentyűzet és az egér – megismerésétől, Interneten való információkeresésen át eljutunk az elektronikus levelezőrendszerek közül a gmail használatához.

A haladó csoportokban megismerkedünk a Google további szolgáltatásaival: a Google Térképpel, Youtube videómegosztó oldallal, a Google Fordítóval. Beszélünk az online vásárlás előnyeiről és buktatóiról, bemutatunk különböző online áruházakat (pl. Libri online könyváruház, Vatera). Nagyon fontosnak tartjuk bemutatni az e-közigazgatási szolgáltatásokat; az Ügyfélkapu használatát, netenahivatal.gov.hu, magyarorszag.hu portálokat, melyeken néhány kattintással ügyeinket tudjuk intézni: pl. benyújtani az adóbevallásunkat,  időpontot foglalni az okmányirodába, lekérdezni „betegéletútunkat”, gépjárműadat-lekérdezésre, stb.

2016. tavaszán a látogatók igényeihez igazodva, új ismeretek elsajátítására irányuló foglalkozásokat indítottunk. Ebben az évben Szövegszerkesztési alapismereteket nyújtó órákon vehettek részt a jelentkezők.

A Városi Könyvtárban az eTanácsadóként is dolgozó munkatársak segíti a látogatókat, hogy az interneten elérhető e-szolgáltatásokat és e-tartalmakat, valamint az elektronikus ügyintézést megismerjék és igénybe tudják venni.