KATALÓGUS

Keresés az online adatbázisunkban!  

Könyvajánló Könyvajánló
 

Sokan mondják, szakemberek is, a '70-es és '80-as évek a televíziózás aranykora volt. Boldog vagyok, hogy ennek a korszaknak részese lehettem. Az én televíziómról szól ez a könyv, így sok érzelemmel idézem vissza életemnek azt a szakaszát, amit a televíziózás határozott meg. Örömmel teszem, hiszen ennyi év után is melegség önti el a szívem, ha azokra az évekre, emberekre, csapatokra gondolok, akikkel összehozott jó sorsom. ►További ajánlatok
Rendezvényeink 2017-ben
 
Pepi Manó a Városi Könyvtárban
2017.12.15.
Decemberben a Városi Könyvtárban köszönthettük Dányi Csillát és Árvai Anikót, akiket a városban sokan ismernek pedagógusként, 2017 májusa óta pedig könyvszerzőként, amikor is első mesefüzetükkel, a Pepi Manó meséivel jelentkeztek a szarvasi közönség előtt. Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója, aki az első könyv születésénél is jelen volt, örömmel osztotta meg gondolatait a folytatásról. Pepi Manó útjára indult, a téli hónapokhoz is kapcsolódott meséivel és egy kedves kreatív foglalkozással, melyet a gyermekkönyvtárosok segítségével valósíttak meg. A mesekönyv igazán kedves karácsonyi ajándékká válhatott a rendezvény látogatói számára.
Erasmus ösztöndíjjal Lengyelországban
2017.12.06.
A Városi Könyvtár idén is megrendezte a város középiskolás tanulói körében az Európai Unióhoz kapcsolódó rendezvényét. 2017. december 6-án 9:45 órai kezdettel a diákok számára Czeglédi Fruzsina egyetemista tartott előadást Erasmus ösztöndíjjal Lengyelországban címmel.
Internet Klub 2017-ben
2017.12.04.
Ebben az évben 11 alkalommal jöttek össze a klubtagok ismeretszerzés gyanánt minden hónap első hétfőjén. Az idei témák a következők voltak:
Római utazás - 2017
2017.11.16
„Úton" rendezvénysorozatunk tizenötödik állomásaként Dr. Karikó Sándor filozófiaprofesszor tartott szubjektív hangvételű képes beszámolót november 16-án. Nem mindennapi utazáson Róma nyüzsgő városát ismerhettük meg. A város évezredes kultúrájába, szokásaiba nyerhettünk betekintést. Tudományos és kulturális – művészeti élményekkel gazdagodhatott az érdeklődő közönség.
A kommunikáció fejlődése a füstjelektől az internetig – Dr. Janurik Tamás előadása
2017.10.05.
Nagy örömmel várta törzsközönsége könyvtárunk csütörtök esti vendégét Dr. Janurik Tamás nyelvészprofesszort. Visszatérő vendégünk ezúttal megajándékozta a hallgatóságot egy gyűjteménnyel, amely a 20 legszebb, legérdekesebb írásmódot mutatja be.
A szarvasi szlovák hagyomány értékei
2017.10.04.
Helyi jelentőségű téma merült fel a Nyitott Könyvtári Hét harmadik napján, amikor Frankó Anna, a város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke a szarvasi szlovákok hagyományait mutatta be egy előadás keretében.
Rádiós időutazás Paluska Györggyel
2017.10.03.
A 2017-es Országos Könyvtári Napok alkalmából szervezett Nyitott Könyvtári Hét keddjén Paluska György audiotechnikus – a tavalyihoz méltó módon – ismét egy lebilincselő előadást tartott a Városi Könyvtár olvasótermében, amely ezúttal a Rádiótól a zenegépig címet viselte.
Közönségtalálkozó Kiss Ottóval
2017.10.02.
A könyvtár vendége volt Kiss Ottó, József Attila-díjas költő, aki rendhagyó irodalomóráján bemutatta kisgyermekeknek szóló versesköteteit. Megismerkedhettek a gyerekek a szabadvers, a kötött vers és a kortárs költő fogalmával is.
Arany Jánost ünnepeltük
2017.09.21.
A Városi Könyvtár szeptember 21-én jubileumi ünnepséget tartott Arany János 200. születési esztendejét megünnepelve. A nagyszerű költőre emlékezve dr. Reisinger János irodalomtörténész, majd Szenes János szerkesztő, helytörténeti kutató előadásait tekinthette meg a közönség.
Humor és humánum - Székhelyi József és Harencsár László
2017.06.16.
Az Ünnepi Könyvhét után Harencsár László író június 16-án külön is bemutatta Paradox füzeteit, ám kérésének eleget téve ezúttal neves társa is akadt ebben: Székhelyi József Jászai Mari-díjas színészművész, rendező.
Lélek, hagyomány, humor és természet – erről szólt az idei Ünnepi Könyvhét
2017.06.09.
Jövőre lesz a jubileumi, tízedik évfordulója annak, hogy Szarvason először tartottak könyvheti ünnepséget, ez azt is mutatja, hogy a Tatai László által felkarolt helyi könyvkiadás nem apadt el, sőt újabb és újabb szerzőket, értékes kiadványokat segít megmutatkozni évről évre. A Városi Könyvtár szervezte eseménynek ezúttal is a Tessedik Sámuel Múzeum adott otthont június 9-én, pénteken.
A magyarság jó hírének őrzője
2017.05.25.
Tiszakécske, Máramarossziget, Szentendre, Minnesota, Szarvas. A közös pont Fülöp G. László író, költő, egyetemi oktató és építészeti igazgató, mi pedig a Városi Könyvtárban megrendezett író-olvasó találkozón kapcsolódhattunk a történetszálhoz, még ha csak két óra erejéig is. A beszélgetésen részt vett Fülöp-Sylvester Ágnes, az író felesége és egyben munkatársa, illetve Tatai László szerkesztő, a kérdező szerepében.
Csillagászat nemzetközi napja a Városi Könyvtárban
2017.04.29.
Kevés olyan szerencsés csoport van városunkban, mint a helyi amatőrcsillagász közösség. A szarvasi Városi Könyvtár 2009 óta kínál helyet programjainknak és nyújt folyamatosan segítő kezet az újabb és újabb ötletekhez.
Szüntelen versfolyam
2017.04.11.
A Városi Könyvtár adott otthont a hatodik alkalommal megrendezésre került költészet napi Versmaratonnak, melyet idén Arany János nemrégiben ünnepelt 200. születésnapja aranyozott be.
Vadromantika Tanzánia szavannáin
2017.03.23.
Dr. Karikó Sándor egy hónap után ismét elkalauzolta a szép számmal megjelent közönséget egy számukra ismeretlen tájra, Tanzánia természettel körbefont területeire. A Városi Könyvtár Úton sorozatának már visszatérő vendége március 23-án tárta nyilvánosság elé felejthetetlen utazása képeit.
Internet Fiesta 2017.
2017.03.23-29.
Az Internet Fiesta országos programsorozat 18. alkalommal kerül megrendezésre. A könyvtárunk már évek óta csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, melynek célja az internethasználat népszerűsítése, az online szolgáltatások megismertetése, hasznos tudnivalókkal, tanácsokkal segíteni a látogatóinkat.
Az ősi civilizációk földjén
2017.02.23.
Nem mindennapi utazáson vehettek részt a könyvtárba látogatók 2017. február 23-án. Mexikó varázslatos tájaira és nyüzsgő városait ismerhettük meg Dr Karikó Sándor tolmácsolásában. Betekintést nyertünk közép-amerikai ország évezredes kultúrájára, szokásaira, az ott élők mindennapjaiba.
Rekviem a magyar helyesírásért
2017.01.27.
Dr. Janurik Tamás a Kultúra Napja alkalmából tartott előadást a magyar j hang húszféle helyesírásáról és helyesírásunk egyéb zökkenőiről.
Rendezvényeink 2016-ban
 
Könyvtár és minőség – Szakmai nap a szarvasi Városi Könyvtárban
2016.11.21.
Az elmúlt két évben Szarvason tartott könyvtárszakmai találkozó sikerére való tekintettel a szarvasi Városi Könyvtár idén november 21-én 3. alkalommal rendezte meg Békés megye könyvtárosai számára szakmai napját ezúttal a minőségi könyvtári szolgáltatások és a közösségalakítás témakörében.
Nyelvtörős péntek
2016. október 7.
A Városi Könyvtár Nyitott Hetének záró előadását Dr. Janurik Tamás nyelvészprofesszor tartotta október 7-én, amely ezúttal is lekötötte a közönség figyelmét.
Az irodalom kalandora
2016.10.05.
A Nyitott Hét irodalmi csúcspontja Péterfy Gergely József Attila-díjas író, forgatókönyvíró volt, aki az október 6-i, Városi Könyvtárban tartott közönségtalálkozón egyéb oldalairól is bizonyságot tett a beszélgetést vezető Szilvássy Orsolya társaságában.
Méltó avató a Ruzicskay-adományokhoz
2016.10.06.
A Városi Könyvtár hatalmas megtiszteltetésben részesült az aradi vértanúk emléknapján, hiszen két Ruzicskay-ritkaság került fel az intézmény falára, aminek ünnepélyes keretet állított illusztris vendégek társaságában.
Csillagközi tudomány
2016.10.04.
Október 4-én, kedd este sok filmbarát és csillagász gyűlt össze a Városi Könyvtár nyitott hetének második előadásán köszönhetően vendégének, Kovács József csillagásznak, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium tudományos munkatársának.
A fonográftól a könyvtárig
2016.10.03
A Nyitott Könyvtári Hét első előadása Paluska György hanglejátszó-történeti bemutatója volt október 3-án a Városi Könyvtárban, amely közvetlenül követte a rendezvénysorozat hivatalos megnyitójául szolgáló sajtótájékoztatót.
Autómentesen a könyvtáron belül és kívül
2016.09.22.
A Városi Könyvtár idei EU-hoz kapcsolódó rendezvénye a Mobilitási Hét keretein belül valósult meg, melyet szeptember 22-én Fenntartható és környezetbarát közlekedés Európában címmel tartott meg a Békés Megyei Europe Direct támogatásával.
Megyenapon a Régi Gyűjtemény
2016.09.03.
A Városi Könyvtár Régi Gyűjteménye, a Vajda Péter Gimnázium régi könyvtárának muzeális anyaga a Békés Megyei Értéktár Bizottság döntésének értelmében 2016. június 9-én bekerült a Békés Megyei Értéktárba. A Díszoklevelet a könyvtár vezetője vette át szeptember 3-án, Békéscsabán a Megye Napon, ahol a kiállítók között a Régi Gyűjtemény is bemutatkozhatott.
Könyvtár és gyerekek a Halasnapon
2016.08.06.
A Városi Könyvtár is részt vett a IV. Szarvasi Horgász és Halas Gasztronómiai Napokon, amely az olvasótáborhoz hasonlóan ismét nagy sikert aratott a gyermekek körében.
Könyvek ünnepe - Az Ünnepi Könyvhét öt szarvasi kiadványt mutatott be
2016.06.10.
Az idei esztendő újfent a szarvasi írók éve lett, hiszen a 87. Ünnepi Könyvhét alkalmából öt helyi alkotó műve került bemutatásra június 10-én a Tessedik Sándor Múzeumban, illetve a Városi Könyvtár rendezésében. Mindez azonban nem jöhetett volna létre a Digitális Kalamáris kiadó nélkül, ami immár több éve ad teret és lehetőséget szarvasi szerzőknek, így a városban valóban ünneppé tette a könyvek hetét.
Könyvtárszakmai nap a Kékes lábánál
2016.05.31.
A „ Mi folyik itt Gyöngyösön?" kérdésre is keresték a választ a Városi Könyvtár dolgozói május 31-én, akik szakmai napon vettek részt a történelmi városban, megcsodálva annak tárgyi és kulturális értékeit.
Ötletekkel feltöltve – Író-olvasó találkozó Litauszki Gáborral
2016.04.22.
A Digitális Kalamáris ismét egy helyi író munkásságát segítette kiadványával, melynek szerzője az első kötetes író, Litauszki Gábor. Petróleum című novelláskötete megjelenése kapcsán Tatai László felelős szerkesztő beszélgetett vele a Városi Könyvtár olvasótermében, kíváncsi közönség előtt.
Ötödjére, de először – Versmaraton a Városi Könyvtárban
2016.04.11.
József Attila születésének 111. évfordulóján, azaz április 11-én, immár ötödik alkalommal került megrendezésre Szarvason a Versmaraton, viszont először adott neki a helyszínt a Városi Könyvtár. A Cervinus Teátrumtól örökölt esemény, amely bár 8 órás időtartamra redukálódott, mégis megőrizte eredeti célját és fontosságát.
A (szín)művészet útja Szarvason - Szenes János előadása
2016. március 24.
Tessedik Sámuel nem véletlenül tervezett a címhez hasonlóan A művészet utcája elnevezésű utat, hiszen a város mindig is nyitott volt különböző művészeti ágak befogadására. Közülük is fontos szerepet töltött be – és tölt be újonnan – a színház, melyet a világ együtt ünnepel március 27-én. Ennek apropóján Szenes János szerkesztő és helytörténész Teátrumi vigasságok címmel színháztörténeti előadást tartott a Városi Könyvtár olvasótermében Dósa Zsuzsa művésznő társaságában, aki bevezetőként Blaha Lujza naplójából olvasott fel részleteket.
Baszkföld szentélyei – dr. Karikó Sándor úti élményei
2016.02.11.
Baszkföld területe két országot is érint, melynek Spanyolországra eső városait dr. Karikó Sándor tavaly látogatta meg egy egyetem nemzetközi konferenciájának köszönhetően. A Szegedi Tudományegyetem filozófiaprofesszora egy év leforgása alatt már második Úton előadását tartja a Városi Könyvtárban, amely ismét nagy érdeklődést vont maga után.
„Magyarnak lenni dicső gyönyörűség" – nyelvtörténeti kirándulás dr. Janurik Tamással
2016.01.21.
A címben olvasható idézetet nevezte meg előadása kulcsmondatának dr. Janurik Tamás nyelvész, aki őstörténeti szempontok helyett grammatikai oldalról közelítette meg honfoglalásunk időszakát. Mindezt a Városi Könyvtár rendezésében, telt ház előtt, a magyar kultúra napja alkalmából.
Mi vár ránk Budapest és Fátima között? – Szécsi Gábor és Szécsi-Tóth Zsófia élményei az El Camino-n
2016.01.15.
Ha már az első randin közös téma a zarándoklás, az tartalmas jövőt ígér egy párnak, főleg ha a cél a Szent Jakab út végigjárása. Szécsi Gábor és neje, Zsófi, 2012-ben házasságkötésük után indultak el féléves nászútjukra, amiről színes élménybeszámolót tartottak a Városi Könyvtár nagytermében, január 15-én.
Rendezvényeink 2015-ben
 
Gejzírek, jedi-lovagok és tündérek földjén – izlandi utazás Tóth Judittal
2015.11.05.
November 5-én a Városi Könyvtár Úton sorozata új állomással bővült, hiszen Mexikó után ezúttal a fagyos Izland felé kalandozhattunk Tóth Judit vezetésével, aki hófödte képeivel csinált kedvet az északi tájakat kedvelőknek az utazáshoz.
Lélekprogram – beszélgetés Frankó Tünde kineziológussal
2015.10.10.
A Városi Könyvtárban rendhagyó előadásra került sor október 10-én, ugyanis a Napkelet Egészségközpont kineziológusa és családállítója, Frankó Tünde volt a Nyitott Hét utolsó vendége.
Kalandozások „hétárú" nyelvek között
2015.10.08.
Október 8-án a Városi Könyvtár nyelvi napot tartott, aminek csúcspontját a délutáni előadás jelentette Dr. Janurik Tamás nyelvészprofesszor vezetésével.
„Mindannyiunk élete izgalmas…" – író-olvasó találkozó Bereményi Gézával
2015.10.07.
„…még egy szakácsnőé is, ha úgy írja le" - folytatta gondolatát Bereményi Géza Kossuth- és Balázs Béla-díjas író, amikor Németh Judit, a találkozó vezetője érdeklődött eseménydús életéről. A Városi Könyvtár Nyitott Hetének talán legjobban várt előadását október 7-én tartották a dugig megtelt olvasóteremben.
A végéről az elejéig – Harencsár László Gyöngyös című kötetének bemutatója
2015.10.06.
Harencsár László idei harmadik könyvbemutatóját, mint „hűséges író" újfent a könyvtárban tartotta október 6-án, Mihály Zoltánné Stünci és Tatai László, a kiadó társaságában.
Irodalomtörténet helyett „fincsi" szövegek – Kukorelly Endre kortárs irodalmi előadása
2015.10.05
A Városi Könyvtár október 5-én, a 60 éves évforduló megünneplése után fogadta Kukorelly Endre József Attila-díjas írót, aki ezúttal a szakmának és az ellátogató diákseregnek tartott nem mindennapi előadást.
"60 éve az olvasókért" - Jubileum a szarvasi Városi Könyvtárban című kiállítás megnyitója
2015.10.05.
Könyvtártörténeti kiállításunkat Dr. Melis János jegyző nyitotta meg őszinte köszöntő szavaival.
Szakmai Nap
2015.10.05.
Az idei Országos Könyvtári Napok a szarvasi Városi Könyvtár számára különlegesebb a többinél: 60 éves évfordulóját ünnepli a könyvtár ebben az évben. Hosszú utat járt be a szarvasi könyvtár, de célja régen is és ma is állandó maradt a változások közepette: a szarvasi olvasóközönség szolgálata, az olvasáskultúra ébrentartása.
„A lehetetlen az út" – író-olvasó találkozó Schäffer Erzsébettel
2015.10.02.
A Városi Könyvtár október 2-án egy régi, kedves ismerőst köszönthetett a Nyitott Könyvtári Hét első író-olvasó találkozójának vendégeként, hiszen a Pulitzer-díjas írónő, Schäffer Erzsébet sokak örömére ismét ellátogatott hozzánk.
Emberközelben a Könyvtár
2015. október 1. és 2.
Könyvtárunk külső helyszínen a Mokka étterem teraszán - várta az érdeklődőket október 1-én és 2-án.
Szilvanapi örömök
2015.09.05.
A Városi Könyvtár a tavalyihoz hasonlóan idén is részt vett a Szilvanapokon, ahol ezúttal külön sátorban várta a legkisebbeket játékokkal, kifestőkkel, mesekönyvekkel.
Termékeny volt az idei Könyvhét
2015. június 5.
A tavalyihoz hasonlóan idén is szép számmal jelentetett meg könyvet a Tatai László vezette Digitális Kalamáris, amely már igen fontos szerepet tölt be a helyi irodalmi kultúra megőrzésében és fejlesztésében egyaránt. A Tessedik Sámuel Múzeum nagytermében és a Városi Könyvtár rendezésében kapott helyet a 2015-ös megjelenésű könyvek bemutatója, melyeket egyaránt az utóbbi kiadónak – és persze íróinak – köszönhet az irodalomszerető közönség.
A Senki madara a miénk is lett – beszélgetés Szabó T. Anna Kyoko írónővel
2015.05.27.
A Városi Könyvtár május 27-i író-olvasó találkozóját ezúttal papírdarvak díszítették, hiszen a vendég Szabó T. Anna Kyoko volt, a Senki madara című kisregény írója.
„Nem hivatalnok, nem kincskereső és térítő sem" – beszélgetés Dr. Szeljak Györggyel a mexikói indiánokról
2015. május 8.
A Városi Könyvtár Úton sorozatának újabb állomása Mexikóba vezetett, az ott élő indiánok közé. A képzeletbeli út serpáját ezúttal Dr. Szeljak György muzeológus testesítette meg, aki az ELTE-n végzett kulturális antropológiai tanulmányai során 4 évet töltött a Mexikóvárostól északkeletre élő őslakosok között.
Az „Egy híján húsz" arc története – Harencsár László könyvbemutatója
2015. április 23.
Kántor Zsolt után ismét helyi író könyvbemutatójának adott otthon a Városi Könyvtár április 23-án, hiszen Harencsár László író ezúttal egy felnőtteknek írt novelláskötettel jelentkezett, amely szintén a Digitális Kalamáris kiadásában került nyomtatásra. A ceremóniamester dr. Kutas Ferenc volt, a műveket pedig Brachna Irén előadásában hallhatta az ellátogató közönség.
„Szelet egy külön valóságból" – beszélgetés Kántor Zsolt író- és költővel
2015.04.09.
A Városi Könyvtár a költészet napja alkalmából Kántor Zsolt írót és költőt hívta meg író-olvasó találkozóra, kivel Tatai László szerkesztő, az új Must című kötetének kiadója beszélgetett.
Éjszaka a Könyvtárban
2015. április 14.
Rendhagyó módon este 21 óráig vártuk a látogatókat a Könyvtárosok Világnapján április 14-én. A családokat, kisgyermekeket papírszínház, diafilmvetítés, esti mese várta Gyermekkönyvárban. A felnőttek, kamaszok játékos oldalukat használhatták a kikészített társasjátékokkal, melyek közül a sakk, a römi, a Honfogaló, puzzle, a csocso bizonyult a legkedveltebbeknek.
Könyvtár - Digitár - Tudsz róla?
2015. április 13.
A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium Humán Hetén tartottunk előadást 2015. április 13-án a 9. évfolyamosoknak a Szarvasi Digitális Könyvtárról és a hozzákapcsolódó turisztikai alkalmazásról.
Internet Fiesta 2015.
2015. március 19-26.
Az idei Internet Fiestán 4 előadással vártuk az érdeklődőket az internet lehetőségeinek népszerűsítése érdekében, Környezetünk és családunk az interneten témakörhöz kapcsolódóan.
Értékes emberek, szép könyvek, kiváló fotók
2015.03.11.
A Városi Könyvtár idei fotópályázatának eredményhirdetésére március 11-én, szerdán került sor, helyszíne pedig a tavalyihoz hasonlóan ismét az előcsarnokban volt. A témát ezúttal Ember és Könyv címmel adta meg az intézmény, amely – bár némi csúszással – sok vállalkozó szellemű fotográfusnak keltette fel a figyelmét.
A múlt, a jövő és a Paradicsom
2015. február 19.
A Városi Könyvtár idei első „Úton" előadását dr. Karikó Sándor, a Szegedi Tudományegyetem filozófia szakos professzora tartotta. Az előadások egyik helyszíne a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium egyik osztályterme volt, ahol a diákokkal Jordániát ismertette meg az előadó. A másik helyszín ezúttal is az olvasóterem volt, ahol gyakorlatilag teltházat alakított a lelkes közönség, hiszen a téma is csalogató volt: Thaiföld, Szingapúr és Bali.
Legyen köztünk híd!
2015. január 14.
A Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom, Városi Könyvtár intézménye az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt nyílt pályázati felhívásra pályázatot nyújtott be, melynek témája „A roma kulturális események megvalósításának, kulturális tartalmak és termékek elérhetővé tételének támogatására" volt. A felhívás célja a roma kultúra értékeinek bemutatása, az előítéletek mérséklése, a kölcsönös megértés és elfogadás megerősítése.
Méregértől Bud Spencerig – találkozó Adamik Zsolttal meseíróval
2015. január 22.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából, január 22-én fogadta a Városi Könyvtár idei első író-olvasó találkozóján Adamik Zsoltot, az örménykúti származású, fiatal meseírót.
Rendezvényeink 2014-ben
 
A Berlini Fal és a Vasfüggöny lebontásának 25. évfordulóján
2014. november 4.
2014-ben emlékeztünk meg a Berlini fal és a Vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójáról. Ennek jegyében megszerveztük Európai Uniós középiskolás vetélkedőnket. A Városi Könyvtár a Békés Megyei Europe Direct által támogatott pályázata keretében előadással egybekötött vetélkedőre hívta a város középiskolásait 2014. november 4-én (kedd) 14 órától a Városi Könyvtár olvasótermébe.
Barangolás a múltba
2014. október 15.
A szarvasi Városi Könyvtár rendhagyó előadást tartott Helytörténeti értékek a Szarvasi Digitális Könyvtárban címmel, melyet a város történelmi múltjának talán legavatottabb embere, Máté József vezetett.
Segítő eszközök az olvasáshoz
2014. október 16.
Gyakorlati bemutatóval vártuk az érdeklődőket 2014. október 16-án délután. Ágyhoz, házhoz kötött, könyvet nehezen vagy egyáltalán nem bíró embereknek, látássérülteknek, olvasási zavarokkal küszködő gyermekek és felnőttek olvasásához használható eszközöket ismerhettek meg.
A hiteles fikció könyve
2014. október 14.
Ismét nagysikerű író-olvasó találkozó került megrendezésre október 14-én a Városi Könyvtárban, hiszen dr. Szilvássy Orsolya beszélgetőpartnere ezúttal Závada Pál, Kossuth- és József Attila-díjas író, a megfilmesített Jadviga párnája szerzője volt. A központi témát a nemrég megjelent Természetes fény című kötet szolgálta.
Boldogság vásár a könyvtárban
2014. október 9-10.
" Nem vásárolhatsz boldogságot, de olvashatsz könyveket, és az majdnem ugyanaz." Az Országos Könyvtári Napok alkalmából október 9-én és 10-én a Mokka Étterem előtt várták a látogatókat könyvtárosaink a Városi Könyvtár kihelyezett standján.
A legrövidebb út...
2014. október 7.
A Mosoly. Ő Schäffer Erzsébet. A Pulitzer-díjas írónő ötévnyi szünet után ismét kinyitotta közönsége szívét az író-olvasó találkozón, melyet ezúttal a Városi Könyvtár olvasótermében rendeztek október 7-én.
KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG NAPJAI A VÁROSI KÖNYVTÁRBAN
2014.09.19.-20.
Szeptember 19-én és 20-án a Kulturális Örökség Napjai alkalmából nyílt napot tartottunk Az I. Világháború nyomai címmel könyvtárunk Régi Gyűjteményében.
Ott voltunk a Szilvanapon
2014.09.13.
Könyvtárunk szolgáltatásairól, eseményeiről készült tájékoztató anyagainkkal részt vettünk a szarvasi Szilvanapon.
Könyvtárosok szakmai napja
2014.09.15.
A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Békés Megyei Szervezete könyvtárunkban tartotta szakmai napját 2014. szeptember 15-én. Dézsi János elnök köszöntője után Baginé Tóth Erika mutatta be a szarvasi Városi Könyvtár új szolgáltatásfejlesztéseit.
Ha Ünnepi Könyvhét, akkor Ünnepi Könyvnégy
2014.június 13.
Az ez évi Ünnepi Könyvhét alkalmából a június 13-án, a Tessedik Sámuel múzeumi épületében négy szarvasi kiadású könyv került bemutatásra, amely igencsak szép számú látogatottságot vonzott a kora délutáni időpont ellenére.
Művészet és irodalom – beszélgetés Vitéz Ferenc költővel
2014. június 12.
A Szarvasi Városi Könyvtár június 12-i író-olvasó találkozó vendége ezúttal Vitéz Ferenc költő, főiskolai docens volt, a beszélgetést ezúttal is a már-már állandó „házigazdának" számító Bíró Gyula vezette. A meghívott költő nemcsak irodalmi munkásságáról adott átfogó képet, hanem a hallgatókat elkalauzolta a művészet és az irodalmi megértés, a vallás és a mediális kultúra világába.
Tájékoztató egy „hétköznapi" veszélyről
2014. május 13.
A Városi Könyvtár rendezésében egy rendhagyó tájékoztató előadást tartott Kondacs Zsolt tűzoltó őrnagy, a Szeghalmi Katasztrófavédelmi Kirendeltség nevében. A május 13-án, kedden megtartott tájékoztató témája a gázkészülékek felülvizsgálati szabályainak változása, a rájuk vonatkozó előírások és a lehetséges veszélyek elkerülése volt.
A történet mögötti történet – író-olvasó találkozó Tóth Krisztina költővel
2014. április 8.
A Szarvasi Városi Könyvtár idei másik író-olvasó találkozóján Tóth Krisztina író és költőnővel találkozhatott az ellátogató szép számú közönség. A művésznő nemcsak a tavalyi igényes kiadású Londoni mackók című, főleg gyerekeknek szóló, verseskötetéről és kötetéből mesélt, hanem az egész írói pályáját átszövő élményeiről, hatásairól.
Internet Fiesta 2014.
2014.03.20. - 2014.03.27.
2014-ben NET-KULTÚRA-KÖNYVTÁR címmel könyvtárunk is kapcsolódott az országos Internet Fiesta programjaihoz. Ezeken az alkalmakon a Könyvtár használói a könyvtárosok segítségével ismerkedhettek az online kulturális tartalmakkal, az internet lehetőségeinek kulturálódást, szórakozást segítő lehetőségeivel.
Munkácsy Krisztus-trilógiája a Biblia tükrében
2014.03.24 - 2014.03.26.
2014. március 24-26 között a Városi Könyvtár vendége volt dr. Reisinger János irodalomtörténész, aki háromrészes előadássorozatában elemezte Munkácsy Krisztus-trilógiáját a Biblia tükrében.
„Kulturális örökségünk" képei a Könyvtárban
A Szarvasi Városi Könyvtár már nem első ízben hirdetett meg fotópályázatot, amely ezúttal „Kulturális örökségünk" címet kapott. Összesen 18 pályamű érkezett be február 1-i határidővel, 9 alkotó pályázatával. A beérkezett alkotásokat Bakula János mesterfényképész, Korbely István festőművész és Szuhaj György középiskolai tanár, „vizuál-pedagógus" értékelte és pontozta.
Egy legenda nyomában
2014. január 20.
Kocsis Csaba író, szerkesztő, énekmondó és fotográfus már 10 éves korában elhatározta, hogy megírja Kádár vitéz történetét – derült ki a Városi Könyvtárban tartott író-olvasó találkozón, ahol Bíró Gyula író, igazgató-szaktanácsadó társaságában elevenítette fel emlékeit, illetve azokat az érdekes legendáriumokat, amelyek a regény megírásának hátterében álltak.
Rendezvényeink 2013-ban
 
"Úton" Svájc felé Tóth Judittal
2013. december 3.
Az Úton című előadássorozat következő részében Tóth Judit tartott beszámolót Svájc kulturális életéről, illetve az országot jellemző környezeti adottságokról.

A szarvasi tótok étkezési szokásairól
2013.10.11
Mótyán Tibor, a Szarvasi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke 2013. október 11-én, pénteken délután városunk gasztronómiájának sokszínűségét bemutatva, a szarvasi tótok étkezési szokásairól beszélt.

Szeretetnyelvek - Frankó Tünde előadása
2013.10.10.
2013-ban az emberi kapcsolatok kerültek a könyvtári napok középpontjába, a család, a baráti kapcsolatok, az egymásra figyelés, egymás segítése, a befogadás és az elfogadás témakörei szerepelnek programjainkban.

Közönségtalálkozó Monspart Saroltával
2013.10.08.
Október 8.-án láttuk vendégül Monspart Sarolta tájfutó világbajnokot. Az egészséges életmódról hallottunk a humor eszközeivel tarkítva. A vidáman telt óra után tornával zárul az előadás.

Országos Könyvtári Napok 2013. október 7-13. - Ünnepi megnyitó
2013.10.04
Sajtótájékoztatóval és fotókiállítás megnyitóval kezdődött az ez évi Nyitott Könyvtári Hét ünnepi sorozata. A könyvtár előterében december végéig láthatják Kocsis Csaba Békés megyei Író-Körkép című kiállítását.