KATALÓGUS

Keresés az online adatbázisunkban!  

Könyvajánló Könyvajánló
 

Ez a humoros és szívmelengető történet a bestseller író, Melody Carlson tollából tökéletes ajándék minden állatbarátnak, és azoknak, akiknek a karácsony különleges helyet foglal el a szívükben. ►További ajánlatok

Rendezvényeink
 
Mikulásváró
2018.11.27.
Mikulásváró összejövetelre hívta a Városi Könyvtár november 27- én a Zöldpázsit úti óvodásokat. Tóth Ágnes óvodapedagógus javarészt iskolába készülő óvodásai kíváncsian várták a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda 4. A osztályának ünnepi műsorát.

Kubai utazás Ruzsányi Annával
2018.11.22.
Képzeletbeli utazásra invitált minden megjelent érdeklődőt Ruzsányi Anna november 22- én a Városi Könyvtár „Úton" elnevezésű rendezvénysorozatának keretén belül. Tizenhatodik alkalommal hallgathattunk meg egy olyan saját élményeken alapuló úti beszámolót, melynek jelen esetben témája Kuba volt.

Önismeret és grafológia
2018.11.20.
„A betű mutatja a lelket, aki betűkkel ír, az valósággal benyomja ezekbe lelkének képét, mi tehát az írás által megismerhetjük az írónak a lelkét" (Phalerensi Demetrius athéni szónok, Kr. e. 4. sz.) Ezzel az idézettel, gondolattal kezdte2018. november 20-án, a Városi Könyvtár és Szarvas Város Barátainak Körének közös szervezésében megrendezett előadását Bánszki Ildikó pedagógus, grafológus, írásszakértő. Az idézet tartalmán túl felhívta a figyelmet a gondolat megfogalmazásának idejére is: már a régi időkben is foglalkoztatta a gondolkodókat az írás formai megjelenítése, mint önkifejezési lenyomat.

Pozitívan gondolkodni - Kulcs a sikerhez
2018.10.26.
2018. október 26- án újabb lelkesítő gondolatokkal gazdagította a szarvasi Városi Könyvtárban megjelent érdeklődőket Frankó Tünde kineziológus- ahogyan az előadás címe is ígérte: „Pozitívan gondolkodni- Kulcs a sikerhez".

Különleges szerelmek
2018.10.17.
A „Szarvasi Bibliotéka Alapítvány" támogatása volt a célja október 17-én annak a jótékonysági irodalmi estnek, ami a különleges téma mellett különleges helyszínen is várta az arra kíváncsi érdeklődőket. A rendezvény házigazdái: Dányi Csilla, Árvai Anikó és Dr. Lesfalvi Balázs a békésszentandrási Hunyadi Kastélyban láttak vendégül minden érdeklődőt, támogatót. A megjelentek szép száma köszönhető volt annak a külön buszjáratnak is, ami a szarvasi Városi Könyvtár szervezésében indult útnak Szarvasról Békésszentandrásra.

A romantika és a kaland volt főszerepben a Városi Könyvtárban
2018.10.05.
Nem csak a munkában, hanem az életben is közös nevezőre talált R. Kelényi Angelika és Anne L. Green, azaz Líbor Erzsébet. A két fiatal hölgy számára leginkább az írás jelenti az önmegvalósítást, barátnőként pedig szabadidejüket, nyaralásaikat is szívesen töltik együtt. Ráadásul mindketten a romantika és a kaland műfaját érzik a legközelebb magukhoz, igaz, a Terézanyu-díjas írónő ezt történelemmel, a 2015-ös év felfedezettje pedig erotikával fűszerezi. A szerzőket október 5-én, az Országos Könyvári Napok keretében a szarvasi közönség is közelebbről megismerhette.

Tanulás másképp
2018.10.02.
Október 2-án a Városi Könyvtár szakmai délutánján vehettek részt, akik kíváncsiak voltak arra, hogyan tanulhatunk - taníthatunk másképp a digitalizáció korában. A programról: Szabóné Balogh Ágota: Tanítási módszerek megújítása az Alfa-generáció korában; Baginé Tóth Erika: A Szarvasi Digitális Könyvtár és a Qulto Education; Csasztvan András: A Szarvasi Települési Értéktár; Valastyán Balázs: Helytörténet a történelemtanításban; Látványbemutató - 3D nyomtató működés közben

A textil világa az Országos Könyvtári Napokon is
2018.10.03.
2018. október 3- án újra közös alkotásra hívta Kisné Szalai Edina a szarvasi Városi Könyvtárban a textilmunkák kedvelőit. A nemrég indult szövéssel és hobby varrással foglalkozó kézműves klub, mely havonta várja az arra kíváncsi érdeklődőket, most rendhagyó módon a tervezett havi egy alkalom mellett az Országos Könyvtári Napok keretén belül is bemutatkozott.

Angyalokról gyermekeknek
2018.10.04.
2018. október 4- én, az Országos Könyvtári Napok alkalmából a Törpi Könyvkuckó vendége, Nagy Böbe beszélgetett velünk „Angyalokról gyerekeknek- nagy angyalhatározó" című könyvéről a szarvasi Városi Könyvtárban.

Gazda József, az élő történelem
2018.09.21.
A 20. század legnagyobb részét vagy átélte vagy papírra vetette Gazda József. Az erdélyi szociográfus, író 1970-ben vásárolta meg első magnóját, amellyel idős emberek visszaemlékezéseiből hangfelvételeket készített. A sok évtizeden át végzett gyűjtésből és az általa rögzített közel 3000 interjúból számos szociográfiai könyve született, amellyel új műfajt teremtett. A 82 éves kovásznai származású szerző szeptember 20-án egy többállomásos körútra indult, amelynek egyik megállóját pénteken a szarvasi Városi Könyvtár jelentette.

Zenétől a hangosításig
2018.10.01.
2018. október 1- jén, az Országos Könyvtári Napok alkalmából szervezett Nyitott Könyvtári Hét első napján Paluska György audiotechnikus előadással kiegészített kiállítását hallgathatták, láthatták az arra kíváncsi érdeklődők a szarvasi Városi Könyvtárban.

Csillagász Klub vendégei
2018.09.27.
A szeptemberi Csillagász Klub vendégei voltak a Nagyszénási Kulturális Központ Mira Csillagászati Szakköre és Kiss György Csillagdája képviseletében Tóth Anikó és Ravasz Tamás.

Népmese Napja 2018.
2018.09.28.
„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!" (Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

„Szeresd önmagad! (Ki vagyok én? )"
2018.09.13.
2018. szeptember 13- án, az „Alkalmazkodás a változó világ kihívásaihoz" foglalkozássorozat első előadását tartotta meg a szarvasi Városi Könyvtár, mely alkalommal Frankó Tünde kineziológus előadását hallgathatták meg az arra kíváncsi érdeklődők.

„A textil világa"
2018.09.12.
Első alkalommal került megrendezésre 2018. szeptember 12- én a szarvasi Városi Könyvtárban az a szövéssel és hobby varrással foglalkozó klub délután, mely havonta egy alkalommal várja ezentúl az arra kíváncsi érdeklődőket. Erre az első- „tagtoborzós, ismerkedős"- alkalomra összegyűlt társaság érdeklődéssel hallgatta az intézményvezető: Baginé Tóth Erika bevezetőjét, majd a klub foglalkozásvezetője: Kisné Szalai Edina hozzá fűzött mondandóját.

Anyatejes Világnap a Szarvasi Védőnői Szolgálat szervezésében
2018.08.01.
Törpi Könyvklubunk minden évben meghívást kap a Védőnői Szolgálattól, hogy ezen a jeles napon mutatkozzon be a kisgyermekes anyukáknak. Ilyenkor szóba kerül, hogy a könyves környezet milyen sokat jelent a babák fejlődése szempontjából. Ezen az alkalmon is kedvet szeretnénk ébreszteni arra, hogy a kisgyermekes anyukák már egész pici kortól mondókázzanak, meséljenek az apróságoknak, mert ebben az életszakaszban csak ezt az egyet tehetjük annak érdekében, hogy a későbbiekben a gyerekek megszeressék a meséket, és jó fantáziával rendelkező, érdeklődő iskolás váljék belőlük. Reméljük a résztvevők között sok leendő Törpi klubtag is jelen volt.

Csavargásaim a költészet világában
2018.08.05.
Szőke Pál Békéscsabai Jókai Színház színművésze volt a Vízi Színház vendége. Könyvtárunk volt házigazdája ennek a kellemes nyáresti verses kalandozásnak. A színművész Petőfitől József Attilán át Radnótiig tett utazást a magyar irodalom költői palettáján. Nagy tetszést arattak a hazaszeretetről, nemzettudatról szóló versek, amelyek tolmácsolása meghatotta a nézőközönséget. A Babits-díjjal kitüntetett színművész mély átéléssel közvetítette ezt a számára igen kedves versfüzért. A viharos szél sajnálatos módon hamar véget vetett az emlékezetes estnek, de a színművész ígéretet tett a műsor folytatására a jövőben.

Halacskák a Kacsató partján
2018.08.04.
Az idei Halas napon is kivettük részünket a kisgyermekek szórakoztatásából. A legkisebbek számára nagy boldogságot jelentett a kismedencés horgászás. Sok-sok pici hal és rákocska került a kicsik pecabotjára. Aki sikerrel járt ajándékokkal gazdagon térhetett haza. A nagyobbak is találtak szórakozást nálunk, teknőst készíthettek PET palackból, színezhettek kígyós szélcsengőt, cápás fejdíszt. A forró napot a Körös hűs vizében zárták a látogatók.

Csillagász kör és Holdfogyatkozás
2018.07.27.
Július 27-én 17 órakor tartotta a Városi Könyvtár és a Szarvasi Amatőrcsillagászok Baráti Köre soron következő Csillagász köri foglalkozását. Két okból is rendhagyó volt ez az alkalom. Dr. Dezső István, a Csillagász Kör új vezetője mutatkozott be, és élve a lehetőséggel, egy szélesebb kört is megmozdító programot tervezett az éppen július 27-én esedékes látványos teljes Holdfogyatkozás időpontjára.

Kinect Day a könyvtárban nyáron is
2018.07.27.
Július 27-én a Városi Könyvtár IFI termében újra találkozhattak azok a gyerekek, akik szeretik a számítógépeket, a játékot és a mozgást. Az EKT Community csapata változatos eszközökkel, játékokkal biztosított egy izgalmas napot minden ide látogató fiatalnak. Jó alkalom volt arra is, hogy rég nem látott barátok, osztálytársak találkozzanak a könyvtárban népszerű játékok, nyári élmények megbeszélése vagy egy kis hagyományos csocsózás mellett.

„Megátkozottak" – A sikeres történelmi regénysorozat újabb része Csikász Lajostól
2018.06.14.
Az ünnepi könyvhét keretében újabb történelmi regényét mutatta be Csikász Lajos a Szarvasi Városi Könyvtárban 2018. június 14-én. Beszélgetőtársa, Szenes János is örömmel nyugtázta a regény megjelenését, hiszen maga is a történelmi regények szakértője. A beszélgetésükből kiderült, hogy az író tagja a 2013-ban megalakult Történelmi Regényírók Társaságának. A társaság által évenként megjelentetett novellásköteténekCsikász Lajos által írt novellája adta az alapját a most kiadásra került regénynek.

Holden Rose: Az írásról
2018.06.13.
Rendhagyó irodalom órán vehettek részt a megjelent érdeklődők, valamint meghívott középiskolás diákok 2018. június 13-án a szarvasi Városi Könyvtárban, ahol Kovács Attila - írói álnevén: Holden Rose -, rockzenészből lett ifjúsági regényíró tartott lendületes és gondolatébresztő előadást az olvasás fontosságáról, az írásról, és az ehhez kapcsolódó alkotómunkáról.

Szívmelengető állatmesék és humoros történetek Harencsár László tollából
2018.06.11.
Könyvbemutató került megrendezésre 2018. június 11-én a Szarvasi Városi Könyvtárban, ahol a megjelent vendégek betekintést nyerhettek Harencsár László új írásaiba. A szerző Brachna Irént, a Chován Kálmán Művészeti Iskola igazgatónőjét és Dr. Kutas Ferencet, a Szarvasi Krónika főszerkesztőjét, nyugalmazott középiskolai tanárt kérte fel két új kötetének bemutatására, akik nagy örömmel fogadták el a megtisztelő feladatot.

Carlos szerint a világ
2018.06.09.
Rendhagyó író-olvasó találkozónak adott otthont 2018. június 9-én a szarvasi Városi Könyvtár. Nem a megszokott időpontban: szombat esti órában fogadta a megjelent érdeklődőket városunk közismert lakója: Pártai Lucia. A hétvégére városunkba látogató vendége, egyben beszélgetőtársa Liszkai László, Franciaországban élő újságíró mutatta be 2017- ben megjelent „Carlos szerint a világ – Szemtől szemben a Sakállal" című népszerű könyvét.

Digitális készségfejlesztés a Szalmaportán?
2018.05.17.
Igen, ez is lehetséges. Abban az értelemben, hogy a városi Könyvtárban működő Internet Klub tagjaival egy kerékpártúra keretén belül ellátogattunk a Szarvas-Ezüstszőlőben található Sárarany Szalmaportára, ahol a Mackó család vendégszeretetét élvezhettük.

Humor és Humánum
2018.05.10.
Közönségtalálkozónak adott otthont 208.05.10.-én a Szarvasi Könyvtár, ahol Harencsár László- tűzoltóból lett meseíró- vendége Pusztaszeri Kornél színművész volt. A találkozó a „Humor és humánum" elnevezésű, évről évre sorra kerülő rendezvény legújabb részeként fogadta a megjelent érdeklődőket.

Kiegyezés - Dualizmus - Polgárosodás
2018.április 23.
A szarvasi Városi Könyvtár rendhagyó módon egy nemcsak tartalmában sokat ígérő, de nagyon impozáns kiállításnak ad otthont néhány hétre. A Magyar Nemzeti Levéltár Békés Megyei Levéltára Kiegyezés – Dualizmus – Polgárosodás című vándorkiállítása bejárva a megyét, utolsó állomásaként Szarvasra érkezett, hogy a „boldog békeidők" Békés megyei vonatkozásait tárja a közönség elé.

Április 14-e a Könyvtárosok Világnapja
2018.04.12.
A nagyközönség számára eddig kevésbé ismert arcát mutatta meg a Város Könyvtár. Az olvasás és a könyvtári szolgáltatások helyett április 12-én a közösségi programok széles tárházát kínálta a látogatóknak, amelybe a bábozás, sakk, társasjátékok, kézműveskedés, irodalmi vetélkedő és az éjszakai égbolt észlelése mellett a KINECT-táncverseny is belefért. Ráadásul mindezt egy megszokottól eltérő időpontban, záróra után volt lehetőség kipróbálni, ami még vonzóbbá tette a kezdeményezést, és több száz főt csábított be könyvespolcok közé.

Versmaraton a Költészet-napján
2018.04.11.
A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. 2012 óta Szarvas is bekapcsolódott abba az országos ünnepi kezdeményezésbe, amely mentén több város kulturális intézményeiben egész napos szavalatokkal köszöntik a költők és a szép szó napját.

A tavaszi szünet első napján
2018.03.29.
Családi napot tartottunk a tavaszi szünet első napján, március 29-én. A kisebbeket tojásvadászattal és mesékkel vártuk, tojásdíszítés és papírhajtogatás is folyt a gyermekkönyvtárban. A nagyobbak két helyszínen versenghettek egymással az EKT Community által hozott XBOX Kinect eszközökön, és játékokon: Dance Central 3, Kinect Adventures, Kinect Guitar Hero.

Kalandtúra a számítógépek világában
2018.03.28.
A szarvasi általános iskolákból 5 fős csapatok érkeztek Könyvtárunkba március 28-án délután a „Kalandtúra a számítógépek világába" elnevezésű vetélkedőre, amelyet az Internet Fiesta országos rendezvénysorozat keretén belül szerveztünk.

Újabb Könyvpontot avattunk
2018.03.23.
Könyvtárunk újabb kihelyezett könyvespolcot adott át a város lakosságának és minden olvasást kedvelő személynek a szarvasi Szent Klára Gyógyfürdőben.

Irány a Vadnyugat
2018.02.23.
Február 23-án a Városi Könyvtár Úton című ismeretterjesztő sorozatának a vendége Dr. Karancsi Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem JGYPK Földrajz és Ökoturisztikai Tanszékének vezetője, docense volt, aki Észak-Amerika legszebb természetvédelmi látványosságait hozta el a szarvasi közönségnek egy hónapos útját bemutató csodálatos fotóival, szenvedélyes előadásával.

Élt, halt a színházért - Gyulai találkozások Sík Ferenccel
2018.01.22.
Niedzielsky Katalin újságíró volt a vendége a magyar kultúra napján, január 22-én a szarvasi Városi Könyvtárnak, ahol a szerző Élt, halt a színházért – Gyulai találkozások Sík Ferenccel című kötetét mutatta be Balda Dorottya.