KATALÓGUS

Keresés az online adatbázisunkban!  

Könyvajánló Könyvajánló
 

A mai tizenévesek az első olyan generáció, amelyik online küzdi végig a különben sem problémamentes kamaszkort. Az internet, a közösségi média és az ingyenes pornó drámai változásokat okozott a fiatalok kommunikációjában és a szexualitásról való gondolkodásukban.   ►További ajánlatok
Rendezvényeink
 
Pepi Manó a Városi Könyvtárban
2017.12.15.
Decemberben a Városi Könyvtárban köszönthettük Dányi Csillát és Árvai Anikót, akiket a városban sokan ismernek pedagógusként, 2017 májusa óta pedig könyvszerzőként, amikor is első mesefüzetükkel, a Pepi Manó meséivel jelentkeztek a szarvasi közönség előtt. Dr. Hanyecz Katalin, a Szarvasi Arborétum igazgatója, aki az első könyv születésénél is jelen volt, örömmel osztotta meg gondolatait a folytatásról. Pepi Manó útjára indult, a téli hónapokhoz is kapcsolódott meséivel és egy kedves kreatív foglalkozással, melyet a gyermekkönyvtárosok segítségével valósíttak meg. A mesekönyv igazán kedves karácsonyi ajándékká válhatott a rendezvény látogatói számára.

Erasmus ösztöndíjjal Lengyelországban
2017.12.06.
A Városi Könyvtár idén is megrendezte a város középiskolás tanulói körében az Európai Unióhoz kapcsolódó rendezvényét. 2017. december 6-án 9:45 órai kezdettel a diákok számára Czeglédi Fruzsina egyetemista tartott előadást Erasmus ösztöndíjjal Lengyelországban címmel.

Internet Klub 2017-ben
2017.12.04.
Ebben az évben 11 alkalommal jöttek össze a klubtagok ismeretszerzés gyanánt minden hónap első hétfőjén. Az idei témák a következők voltak:

Római utazás - 2017
2017.11.16
„Úton" rendezvénysorozatunk tizenötödik állomásaként Dr. Karikó Sándor filozófiaprofesszor tartott szubjektív hangvételű képes beszámolót november 16-án. Nem mindennapi utazáson Róma nyüzsgő városát ismerhettük meg. A város évezredes kultúrájába, szokásaiba nyerhettünk betekintést. Tudományos és kulturális – művészeti élményekkel gazdagodhatott az érdeklődő közönség.

A kommunikáció fejlődése a füstjelektől az internetig – Dr. Janurik Tamás előadása
2017.10.05.
Nagy örömmel várta törzsközönsége könyvtárunk csütörtök esti vendégét Dr. Janurik Tamás nyelvészprofesszort. Visszatérő vendégünk ezúttal megajándékozta a hallgatóságot egy gyűjteménnyel, amely a 20 legszebb, legérdekesebb írásmódot mutatja be.

A szarvasi szlovák hagyomány értékei
2017.10.04.
Helyi jelentőségű téma merült fel a Nyitott Könyvtári Hét harmadik napján, amikor Frankó Anna, a város Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke a szarvasi szlovákok hagyományait mutatta be egy előadás keretében.

Rádiós időutazás Paluska Györggyel
2017.10.03.
A 2017-es Országos Könyvtári Napok alkalmából szervezett Nyitott Könyvtári Hét keddjén Paluska György audiotechnikus – a tavalyihoz méltó módon – ismét egy lebilincselő előadást tartott a Városi Könyvtár olvasótermében, amely ezúttal a Rádiótól a zenegépig címet viselte.

Közönségtalálkozó Kiss Ottóval
2017.10.02.
A könyvtár vendége volt Kiss Ottó, József Attila-díjas költő, aki rendhagyó irodalomóráján bemutatta kisgyermekeknek szóló versesköteteit. Megismerkedhettek a gyerekek a szabadvers, a kötött vers és a kortárs költő fogalmával is.

Arany Jánost ünnepeltük
2017.09.21.
A Városi Könyvtár szeptember 21-én jubileumi ünnepséget tartott Arany János 200. születési esztendejét megünnepelve. A nagyszerű költőre emlékezve dr. Reisinger János irodalomtörténész, majd Szenes János szerkesztő, helytörténeti kutató előadásait tekinthette meg a közönség.

Humor és humánum - Székhelyi József és Harencsár László
2017.06.16.
Az Ünnepi Könyvhét után Harencsár László író június 16-án külön is bemutatta Paradox füzeteit, ám kérésének eleget téve ezúttal neves társa is akadt ebben: Székhelyi József Jászai Mari-díjas színészművész, rendező.

Lélek, hagyomány, humor és természet – erről szólt az idei Ünnepi Könyvhét
2017.06.09.
Jövőre lesz a jubileumi, tízedik évfordulója annak, hogy Szarvason először tartottak könyvheti ünnepséget, ez azt is mutatja, hogy a Tatai László által felkarolt helyi könyvkiadás nem apadt el, sőt újabb és újabb szerzőket, értékes kiadványokat segít megmutatkozni évről évre. A Városi Könyvtár szervezte eseménynek ezúttal is a Tessedik Sámuel Múzeum adott otthont június 9-én, pénteken.

A magyarság jó hírének őrzője
2017.05.25.
Tiszakécske, Máramarossziget, Szentendre, Minnesota, Szarvas. A közös pont Fülöp G. László író, költő, egyetemi oktató és építészeti igazgató, mi pedig a Városi Könyvtárban megrendezett író-olvasó találkozón kapcsolódhattunk a történetszálhoz, még ha csak két óra erejéig is. A beszélgetésen részt vett Fülöp-Sylvester Ágnes, az író felesége és egyben munkatársa, illetve Tatai László szerkesztő, a kérdező szerepében.

Csillagászat nemzetközi napja a Városi Könyvtárban
2017.04.29.
Kevés olyan szerencsés csoport van városunkban, mint a helyi amatőrcsillagász közösség. A szarvasi Városi Könyvtár 2009 óta kínál helyet programjainknak és nyújt folyamatosan segítő kezet az újabb és újabb ötletekhez.

Szüntelen versfolyam
2017.04.11.
A Városi Könyvtár adott otthont a hatodik alkalommal megrendezésre került költészet napi Versmaratonnak, melyet idén Arany János nemrégiben ünnepelt 200. születésnapja aranyozott be.

Internet Fiesta 2017.
2017.03.23-29.
Az Internet Fiesta országos programsorozat 18. alkalommal kerül megrendezésre. A könyvtárunk már évek óta csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, melynek célja az internethasználat népszerűsítése, az online szolgáltatások megismertetése, hasznos tudnivalókkal, tanácsokkal segíteni a látogatóinkat.

Vadromantika Tanzánia szavannáin
2017.03.23.
Dr. Karikó Sándor egy hónap után ismét elkalauzolta a szép számmal megjelent közönséget egy számukra ismeretlen tájra, Tanzánia természettel körbefont területeire. A Városi Könyvtár Úton sorozatának már visszatérő vendége március 23-án tárta nyilvánosság elé felejthetetlen utazása képeit.

Az ősi civilizációk földjén
2017.02.23.
Nem mindennapi utazáson vehettek részt a könyvtárba látogatók 2017. február 23-án. Mexikó varázslatos tájaira és nyüzsgő városait ismerhettük meg Dr Karikó Sándor tolmácsolásában. Betekintést nyertünk közép-amerikai ország évezredes kultúrájára, szokásaira, az ott élők mindennapjaiba.

Rekviem a magyar helyesírásért
2017.01.27.
Dr. Janurik Tamás a Kultúra Napja alkalmából tartott előadást a magyar j hang húszféle helyesírásáról és helyesírásunk egyéb zökkenőiről.