Skip to Content
DJP Pont neve, elérhetősége:  
 
Tessedik Sámuel Múzeum és Könyvtár
Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 26.
Tel.: 06-66-312-745
Fax: 06-66-216-130
E-mail: konyvtar@szarvasnet.hu
Web: http://www.konyvtar-szarvas.hu/djp
 
ID száma: 
 

 

Nyitva tartás:  ld. könyvtári nyitva tartás

DJP Mentor neve, elérhetősége:

Szloszjár Edit
Cím:5540 Szarvas, Vajda Péter u. 26.

Tel.: 06-66-312-745
e-mail: konyvtarinfo@szarvasnet.hu

A szarvasi Városi Könyvtárban 2004 óta működő eMagyarország Pont (2018-tól DJP Pont) szolgáltatásainak bővítését tette lehetővé a GINOP 3.3.1. pályázat, melynek célja, hogy fejlessze a közösségi internet hozzáfárási helyek infrastruktúráját, a korszerű infokommunikációs technológiai (IKT) eszközökkel, valamint felkészült szakemberekkel bíró pontokon keresztül ösztönözze az állampolgárokat az IKT eszközök használatára.
      Az 5 milliárd forint hazai és uniós forrásból 2018 végére megvalósuló fejlesztépsnek köszönhetően országszerte korszerű eszközökkel, szakértők segítségével bővíthetőek a digitális ismeretek másfélezer megújuló, ingyenesen elérhető Digitális Jólét Program Ponton.

A sikeres pályázatnak köszönhetően Könyvtárunk 2018 májusában új IKT eszközökhöz jutott: laptopok, tabletek, okostelefon, projektor, multifunkciós fénymásoló használatára nyílik lehetőség, valamint kül- és beltéri wifi vétel minőségének javítását biztosító berendezés került felszerelésre. A pályázat tartalmát képező eszközök beszerzését, kiszállítását, valmint a WiFi Access Point telepítését a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) biztosította.

A szarvasi Városi Könyvtár DJP Pontja hozzájárul a lakosság digitális alapkészségének fejlesztéséhez, illetve az ezen készségekkel még nem rendelkező magánszemélyek számára 2 fő képzett mentor segíti ingyenesen az informatikai eszközök  és az internet használatát.

A pályázatohoz kapcsolódóan - várhatóan 2018. szeptemberétől - indul a "Digitalizáció az aktív idősekért" program, mely a 65 év feletti idősek digitális felzárkóztatására irányul. A program keretében a bevont idősek kis csoportokban sajátítják el az infokommunikációs eszközök használatához szükséges tudást a programban részt vevő DJP Mentorok irányításával. A foglalkozás kiterjednek többek között a biztonságos internethasználatra, e-mail küldésre/fogadásra, valamint a közösségi oldalak használatára. 

 

Használóképzések

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által kiírt pályázat adott lehetőséget 2004-ben számítógépek és szoftverek beszerzésére. Ezen eszközök megléte és az internethez való hozzáférés lehetőségének megteremtése után  indítottuk el 20 órás „ A lakosság Internet és elektronikus szolgáltatások ismereteinek elsajátítására szervezett tanfolyamokra” címmel kiírt képzésünket, mely a lakosság körében nagy tetszést aratott.

A képzések fő célja,  hogy segítsék az internettől idegenkedő, “bizalmatlan” állampolgárokat (különösen az idősebb korosztályt és a hátrányos helyzetű rétegeket) abban, hogy használni tudják a számítógépet, és bátrabban “navigáljanak” a világháló gazdag információs kínálata között és ezáltal ők is hozzáférjenek az információs társadalom nyújtotta lehetőségekhez, részesülhessenek e tudás adta előnyökből.

Az elmúlt években nem rendszeresen, de folyamatosan szervezünk „Barátkozás az Internettel” címmel foglalkozásokat, kezdő és haladó szinten.

A kezdő tanfolyamon az alapoktól indulunk: a számítógép felépítésének, részeinek – különösen a billentyűzet és az egér – megismerésétől, Interneten való információkeresésen át eljutunk az elektronikus levelezőrendszerek közül a gmail használatához.

A haladó csoportokban megismerkedünk a Google további szolgáltatásaival: a Google Térképpel, Youtube videómegosztó oldallal, a Google Fordítóval. Beszélünk az online vásárlás előnyeiről és buktatóiról, bemutatunk különböző online áruházakat (pl. Libri online könyváruház, Vatera). Nagyon fontosnak tartjuk bemutatni az e-közigazgatási szolgáltatásokat; az Ügyfélkapu használatát, netenahivatal.gov.hu, magyarorszag.hu portálokat, melyeken néhány kattintással ügyeinket tudjuk intézni: pl. benyújtani az adóbevallásunkat,  időpontot foglalni az okmányirodába, lekérdezni „betegéletútunkat”, gépjárműadat-lekérdezésre, stb.

2016. tavaszán a látogatók igényeihez igazodva, új ismeretek elsajátítására irányuló foglalkozásokat indítottunk. Ebben az évben Szövegszerkesztési alapismereteket nyújtó órákon vehettek részt a jelentkezők.

A Városi Könyvtárban  dolgozó munkatársak segíti a látogatókat, hogy az interneten elérhető e-szolgáltatásokat és e-tartalmakat, valamint az elektronikus ügyintézést megismerjék és igénybe tudják venni.