Állandó programok Állandó programok
 

Törpi Könyvkuckó

minden csütörtökön 10 órától

 

 

 

 

Olvass nekem!

minden hónap utolsó kedden délelőtt

 

 

 

Rendezvényeink 2015-ben
 
"Olvass nekem"
2015. január 27.
Az „Olvass Nekem" sorozatunkra január 27-én délelőtt került sor. A meghívott vendégeink a Bacsó úti óvoda nagycsoportosai egy kis séta után érkeztek meg a Mackóvárba. Meglepetés vendégünk Sinkovics Mihályné, Zsuzsa óvó néni mosolygós arccal várta a gyerekeket a Gyermekkönyvtárban.
Kazinczy „Szép Magyar Beszéd" verseny a Városi Könyvtárban
2015. február 4.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Kazinczy-díj Alapítványi Bizottság a 2014-2015. tanévre meghirdetett Kazinczy „Szép Magyar Beszéd" versenyének területi fordulóján 2015. február 4-én a szarvasi Városi Könyvtárban mérhették össze tudásukat az 5–8. évfolyamos (11-14 éves korú) tanulók. A versenyen Szarvas, Békésszentandrás, Kondoros, Csabacsűd általános iskolái képviseltették magukat.
Kibújás, vagy bebújás…?
2015.02.07.
Mióta könyvtárunkba költöztek a mackók, nagy érdeklődéssel figyeljük, hogyan döntenek a medvék az idei tavaszt illetően. Ha ugyanis kibújnak, mert meglátják az árnyékukat, akkor hosszú lesz a tél, ha pedig visszabújnak, akkor nemsokára érkezik a tavasz.
Olvass nekem! - 2015. február 24.
2015. február 24.
Februárban egy rövid séta után megérkeztek a Mackóvár Gyermekkönyvtárba a Gál Ferenc Gyakorlóóvoda Alma csoportjának gyermekei. Meghívásunk célja az volt, hogy egy kellemes délelőttöt töltsenek a könyvtárban, megismerkedjenek a könyvtáros nénikkel és a könyvek birodalmával.
Bemutatkoztunk a legkisebbeknek
2015.07.31.
1992-től tartják világszerte AZ ANYATEJES TÁPLÁLÁS VILÁGNAPJÁt, más néven a Szoptatás világnapját.A Védőnői Szolgálat rendezvényére könyvtárunk is meghívót kapott, ahol lehetőségünk nyílt a Törpi Könyvkuckó bemutatására.
Iskolai könyvtár: Király!!!
„Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének elnöke, dr. Blanche Wolls 1999-ben intézett először felhívást az Iskolai Könyvtári Világnap megszervezésére. Erre 1999. október 18-án került sor. Azóta minden év októberének negyedik hétfőjére meghirdetik ezt a világnapot, évente más-más témát választva."
Mikulásváró ünnepség
2015.12.01.
December 1-jén ismét gyermek zsivaj töltötte meg könyvtárunkat. A Bacsó utcai óvoda nagycsoportja és a Szlovák Általános Iskola és Óvoda legnagyobb óvodásai együtt töltötték a Mikulás várás örömteli pillanatait. Vendégeink, a Szlovák Általános Iskola elsősei vidám jelenetekkel lepték meg az óvodásokat. A műsor végén dallal, verssel, mondókákkal csalogatták a Mikulást, a kicsik is segítettek ebben. Az ajándék könyvjelzőn a szaloncukor hamar elfogyott
„Itt van itt a Télapó!"
2015.12.12.
Sok teendője miatt a Mikulás a könyvtárba csak december 12-én tudott megérkezni a Törpi Könyvkuckó picikéihez. A várakozást hangulatossá tette Körösparti Ágnes csellójátéka, amit a nézőközönség énekléssel kísért.
Rendezvényeink 2014-ben
 
Karácsonyi foglalkozás a 2.A osztállyal
2014. december 9.
Ebben a tanévben is rendszeresen járt hozzánk a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2.A osztálya, Védőné Dobrotka Edit osztályfőnök vezetésével, könyvet kölcsönözni.
Iskolád könyvtára: tudásod központja
2014.november 13.
Az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja ad alkalmat minden év őszén a városi könyvtárhasználati vetélkedő megrendezésére, amelyen felső tagozatos csapatok tölthetnek együtt egy játékos délutánt a Városi Könyvtárban. A november 13-i rendezvényen Szarvas általános iskolái közül a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda, a Székely Mihály Intézmény Általános Iskolája, a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon, és - idén először - a Gál Ferenc Gyakorló Általános Iskola vett részt 1-1 csapattal.
A Nagy Dia Nap - vetít az egész ország
2014. november 6.
Mi is csatlakoztunk az országos Nagy Dia Nap programjához. A mai napon diafilmvetítéssel vártuk a babákat és szüleiket. A meséket Harencsár László meseíró és mesemondó olvasta fel a diafilmekről. A vetítés után az ismertebb mesét együtt mondtuk újra és újra. Vidám hangulatban ünnepeltük meg a Diafilmgyártó 60. születésnapját.
Népmese napja 2014. szeptember 29-október 03.
2014.09.29.
155 éve született Benedek Elek, a nagy meseíró. Születésnapján, szeptember 30-án ünnepeljük hazánkban a népmese napját. A Tessedik Sámuel Múzeummal közösen szerveztünk vetélkedőt harmadik és negyedikes gyerekeknek, helyszín a Múzeum volt.
Olvass nekem!
2014. szeptember 23.
Szeptember 23-án került sor a tanév első Olvass Nekem! foglalkozására. Az első meghívott csoportunk a Szlovák Általános Iskola és Óvoda nagycsoportos gyermekei voltak.
Papírszínházból meséltünk a gyerekeknek
2014. június 11.
A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola első osztályos gyermekei egy nagyon színes és érdekes könyvtári órán vettek részt. Marika néni a papírszínházból Az ebédidő és a Három toll című mesével vezette be a tanulókat a könyvtár világába.
A Mackóvár rajzpályázat eredményhirdetése
2014. április 29.
Februárban új nevet kapott a Városi Könyvtár Gyermekrészlege: az ott megnyíló macikiállítás apropóján Mackóvár lett a könyves gyermekbirodalomból. Ebből az alkalomból a város óvodásai rajzpályázaton vehettek részt, melynek természetesen főszereplője a Medve volt. Április 29-én a gyermekkönyvtár havonta megrendezésre kerülő Olvass Nekem! című programján hirdettünk eredményt, ahová minden résztvevőt meghívtunk.
Húsvéti kézműves foglalkozás
2014.04.12.
Akik 2014. április 12-én ellátogattak a Gyermekkönyvtárba, részt vehettek a húsvéti hangulathozó kézműves programunkon. Ebben az évben is – ahogy az elmúlt években már megszokhattuk – Kisné Szalai Edina kiváló ötleteit valósíthatták meg a gyerekek és szüleik. Vágtak, ragasztottak, tekertek, sodortak, masnit kötöttek, festettek a résztvevők, hogy elkészüljön a tavaszi ajtódísz, a sárga cserépcsibe vagy a szalvétatechnikával díszített tojás.
Mackók és bocsok
2014. április 8.
A Szarvasi Városi Könyvtár április 8-án, a Költészet napja közeledtével hirdette ki a Mackóvár – versíró pályázatának eredményeit. Az eseményre mind az összes beküldő gyerkőc izgatottan készült, szám szerint 87 kis poéta töltötte meg a könyvtár olvasótermét.
Beköltöztek a mackók a Gyermekkönyvtárba
2014. február 3.
Február 2-án a népi időjóslás szerint a medve kibújik a barlangjából. Nos, a mi medvéink a barlang helyett a Gyermekkönyvtárba bújtak. Ennek örömére megnyitottuk mackókiállításunkat, amelyen a macik széles arzenálja látható a mackóvár falai között.
Kazinczy "Szép magyar beszéd" verseny területi fordulója
2014. február 4.
A Városi Könyvtárban 2014. február 4-én 14.00 órakor megtartottuk a Kazinczy „Szép Magyar Beszéd" területi fordulót, melyen 23 résztvevő indult. A verseny a kiírásnak megfelelően zajlott: a kötelező és szabadon választott szöveg felolvasásra került.
Rendezvényeink 2013-ban
 
Gyermeknap a Könyvtárban
2013. május 16.
A Dózsa György úti óvoda óvodásai és a Törpi Könyvkuckó apróságai voltak a meghívott vendégeink a gyermeknapi rendezvényen . Bagi Dániel gitárjátékával nyitotta meg a műsort, felkészítő pedagógusa Molnár János. A Szlovák Általános Iskola bábszakkörében tevékenykedő gyerekek adták elő a Kacor király című mesét, Kondacs Jánosné Kati néni felkészítésével.
Olvass nekem! - 2013. április 30.
2013. április 30.
Benedek Elek mesemondó verseny győztesei szórakoztatták a Kossuth utcai óvoda nagycsoportos gyerekeit. Egri Dóra és Weis Tímea a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola tanulói; Borbély Máté a Székely Mihály Intézmény Általános Iskola tanulója.
Törpi Könyvkuckó - Hiszti vagy nem?
2013. április 25.
A mai délelőttön erről a fontos kérdésről hallottunk előadást Dankóné Makai Beátától. A szakmai tudást a saját tapasztalat tette rendkívül értékessé. Az Anyukák számtalan problémával fordultak az előadóhoz és közösen gondolkodtak a megoldáson.
Olvass nekem - 2013. március 27.
2013.03.27.
Tapsifüles nyuszikának Igen sok a dolga Piros tojást, hímes tojást Szerte-széjjel hordja. Hordjad, hordjad kis nyuszikám Kéket is sárgát is, Nekem is van egy kosaram Belefér még száz is!
Tavaszváró húsvéti kézműves foglalkozás a Törpi Könyvkuckóban
2013. március 28.
Színes tojásokat festettek a gyerekek szüleikkel. A Gyermekkönyvtár zugaiban csokitojások lapultak, melyeket az apró gyerekkezek hamar megtaláltak és örömmel el is majszoltak.
Húsvéti készülődés
2013. március 23.
Második alkalommal rendeztük meg a húsvéti hagyományőrző családi rendezvényt. A tavaszköszöntő programon - Kisné Szalai Edina segítségével - az érdeklődők elsajátíthatták a tojásfestés technikáját. Ha már elkészült a kitömött húsvéti nyúl, akkor fészket is lehetett készíteni a nyuszinak. Akinek még volt kedve és ideje kézműveskedni, aranyeső ágat is vihetett haza. Mindenki nagyon jól érzete magát.
Megemlékezés 1848 március 15-ről
2013.03.13.
Nemzeti ünnepünkről megemlékeztünk a gyermekkönyvtárban. Résztvevők a Benka Gyula Általános Iskola 2. osztályos tanulói voltak. A témával kapcsolatos könyvekből kiállítást rendeztünk, amelyeket kézbe is vehettek. Nagyon szívesen nézegették a huszárokat, lovakat, harci jeleneteket ábrázoló könyveket. Szinezni szerető gyerekek nemzeti lobogót, kokárdát, huszárokat színezhettek. A pedagógusok is bekapcsolódtak a gurigahuszár készítésbe.
Egy vidám délelőtt Lackfi Jánossal
2013.02.12
Körülbelül ötven „gyerkőc" várta kíváncsian Lackfi Jánost 2013. február 12-én délelőtt a Gyermekkönyvtárban. A megjelenéséből sugárzott a jókedv, a derű és a hangulatot csak tovább fokozta, amikor elkezdett beszélni, gesztikulálni.
Törpi Farsang - 2013. február 7.
2013.02.07
Farsangi díszbe öltözött a gyermekkönyvtár, finom fánk illata fogatta a piciket. Sokaknak ez volt a legelső farsang amiben részt vettek. Hófehérke, doktor néni, ezermester, balerina és cowboy könyvtárosok vidáman ropták a táncot kifáradásig.
Kazinczy "Szép Magyar Beszéd" területi fordulója
2013.02.05
A Városi Könyvtárban 2013. február 5.-én 14.00 órakor megtartottuk a Kazinczy „Szép Magyar Beszéd" területi fordulót, melyen 19 résztvevő indult. A verseny a kiírásnak megfelelően zajlott: a kötelező és szabadon választott szöveg felolvasásra került. A verseny eredménye és helyezettjei a következők:
Olvass nekem! - 2013. január 29.
2013. január 29.
A gyermekkönyvtárban minden évben megünnepeljük a farsangot. Ez a rendhagyó nap remek alkalom, hogy meghívjuk a város egyik óvodáját. Mai alkalommal a Napfény Evangélikus Kézműves Óvoda gyermekeit láttuk vendégül. A könyvtáros nénik is jelmezt öltöttek. Az óvodások az ajándékba kapott álarcban körtáncoltak. Uhljár Petra és Sonkoly Boglárka a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói vidám mesékkel, versekkel szórakoztatták a gyerekeket.
Rendezvényeink 2012-ben
 
Törpi Könyvkuckó - 2012. december 20.
2012. december 20.
Elérkezett a karácsony ünnepe. Az ünnepségre minden kislány, kisfiú szép ruhában érkezett. A teremben karácsonyi dallamok csendültek fel. Felállítottuk közös fenyőfánkat és feldíszítettük. A színesen felöltöztetett karácsonyfát csodálattal nézték a gyerekek.
Törpi Könyvkuckó - 2012. december 6.
2012. december 6.
December 06-án megérkezett hozzánk a Mikulás !!!!!! A várakozás közben a Szlovák Általános Iskola bábszakkörösei kedves kis előadása szórakoztatta a piciket. Már nagyon vártuk már érkezését, szép dalokkal és versekkel. Egyszer csak kopogást hallottunk és belépett az ajtón a nagy szakállú, kedves Mikulás.
„Az iskolai könyvtár: Kulcs a múlthoz, jelenhez és jövőhöz!"
2012.11.08
November 8-án a fenti szlogen alapján került sor idén is az iskolai könyvtáraknak kiírt évente megrendezendő vetélkedőre, melynek a Székely Mihály Intézmény Nyilvános Könyvtára volt a házigazdája, egyben a verseny szervezője is. Baginé Tóth Erika intézményegység-vezető üdvözlő szavai után elkezdődött a megmérettetés. A zsűri elnöki tisztét a jelmondathoz kapcsolódva dr. Molitorisz Pál nyugalmazott főügyész, városunk neves helytörténeti kutatója vállalta.
Törpi Könyvkuckó - 2012. október 11.
2012.10.11
Almás dekoráció a gyerekszobába. Nagyon aranyosak ezek a almák. Kíváló díszítőelemként szolgálnak ősszel a gyerekszobába, de egy születésnapi zsúr hangulatát is feldobhatják.
Olvass nekem - Októberben
2012. október 24.
A mai délelőttön vendégül láttuk a Bacsó Béla úti óvoda nagycsoportját. A verőfényes őszi délelőtt alkalmas volt egy hosszabb kirándulásra.
Játsszunk együtt...
2012.10.06
Az Országos Könyvtári Napok keretében a szarvasi könyvtár interaktív rejtvényfejtést hirdetett meg az érdeklődőknek. Erre a rendezvényre október 6-án (szombaton) délelőtt került sor. Lehetőség volt unokák, nagyszülők, szülők közös rejtvényfejtésére, amelyhez gyerekkönyvek és az internet segítségét is igénybe lehetett venni. Minden játékos kedvű családot apró ajándékokkal jutalmaztuk a részvételért és a helyes megfejtésekért.
Törpi Könyvkuckó
2012.10.04
17:00
Mai foglalkozásunk - a hagyományoknak megfelelően - zenés, ünnepi alkalom volt a Nyitott Könyvtár Hetében. Harmónikaszó várta a hozzánk érkező csöppségeket és anyukájukat. Iváncsó József és tanítványai, Borgulya Gábor és Kovács Ádám a gyerekek nagy örömére többször is eljátszották a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat főcímzenéjét. Ezután ki is próbálhatták az érdekes hangszert. Majd beszélgettünk az esti mese és az altatódal fontosságáról kisgyerekkorban. Végül pedig elkészítettük a Török és a tehenek c. verses mese szereplőinek vidám figuráit.
Törpi Könyvkuckó - 2012. augusztus 16.
2012.08.16.
10:00
Szelecske lebben - szelecske szárnyán magasba lendül a papírsárkány.
Törpi Könyvkuckó - 2012. augusztus 9.
2012. augusztus 9.
10:00
A gyerekekkel egy katicáról szóló történetet néztünk meg. A meséhez kapcsolódóan katicát készítettünk az Anyukákkal. Ezeket otthon a mesekönyvekben könyvjelzőként tudnak használni.
Törpi Könyvkuckó - 2012. július 26.
2012. július 26.
10:00
Ezen a délelőttön újfajta papírhajtogatási technikával kuszudama virágszirmokat készítettünk. A szirmokból elkészült a klub közös virága is.
Napközis táborosok látogatása a Könyvtárban
2012. július 23.
Hétfőn meglátogatták a Könyvtárat a Szlovák Tanítási Nyelvű Általános Iskola alsó tagozatos diákjainak napközis táborosai.
Törpi Könyvkuckó - 2012. július 12.
2012. július 12.
10:00
A gyerekek kedvelt szórakozásáról a hintáról tanultunk mondókát: Hinta palinta, énekel a pacsirta, hajstd meg Ábel a hinták, elkapjuk a pacsirtát!
Nyári könyvtári vetélkedő napközis táborosoknak
2012.07.09
10:00
Hagyományainknak megfelelően ebben az évben is vártuk egy "frissítő" nyári vetélkedővel a Vajda Péter Intézmény Fő Téri Általános iskolájának táborosait. Idén Szarvas nevezetességei és híres szülöttei kerültek előtérbe, de sok mindent megtudtunk arról is, hogyan tudunk a könyvtártól eljutni a Szárazmalomba, a Vízi Színházhoz, az Arborétumba.
Törpi Könyvkuckó - 2012. július 5.
2012. július 5.
10:00
A nagy meleg ellenére sokan összegyűltek a gyermekkönyvtárban a csütörtöki foglalkozáson. Mai mondókánk egy ujjszámolósdi volt, amivel elüthetjük az időt várakozáskor.
"Hajlik az ág, fúj a szél..." - Törpi Könyvkuckó
2012. június 28.
10:00
Ezzel a mondókával próbáltunk szellőt csalogatni, hogy kipróbálhassuk a szélforgókat. Kisebb-nagyobb sikerrel készültek a forgók, amelyek elkészítéséhez férfi segítséget is igénybe vettünk.
"Ugráljunk, mint a verebek! - Törpi Könyvkuckó
2012. június 21.
10:00
A rekkenő hőségre való tekintettel az udvaron töltöttük a mai délelőttöt. A kisebbek a puha pázsiton , a kicsit nagyobbak az ugrálóvárban, a legnagyobbak a nemezelő asztalnál tevékenykedtek.
Törpi Könyvkuckó - 2012. június 14.
2012. június 14.
10:00
Élménybeszámolót tartottunk a szülőknek Finy Petra mesematinéjáról és közreadtuk kölcsönzés céljából a piciknek íródott könyveket.
Iskolások ismerkedtek a könyvtárral
2012. június 15.
A Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon második osztályos gyerekei látogattak el hozzánk Jansikné Herkó Éva és Árvai Anikó tanítónő kíséretében 2012. június 15-én. A kis diákok a nap során megismerkedhettek a könyvtárból való kölcsönzés menetével és a könyvtár egyéb szabályaival.
Csodalátó szemüveg és társai
2012.06.11
14:00
A 83. Ünnepi Könyvhéttel egyidőben zajló 11. Gyermekkönyvnapok szarvasi eseménye volt Finy Petra könyvbemutatója a Városi Könyvtárban, június 11-én, hétfőn kora délután. Az eleinte még jólnevelten, csendben üldögélő gyerekcsapatot a könyvtár igazgatója, Fabó Lászlóné köszöntette, elmondva, hogy a bemutató megtartását egy pályázat, mégpedig a „Márai-listára beválasztott könyvek megismertetésére szervezett programok Békés megye könyvtáraiban" elnevezésű tette lehetővé.
Madarak és fák Napja a Törpi Könyvkuckóban
2012. május 31.
10:00
1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10.-ét. Megismerkedtünk a kivetítő segítségével az év fájával Európában, Magyarországon.
Gyermeknap 2012
2012. május 24.
10:00
Gyermeknapi rendezvényünkön Olasz Etelka mesemondó, Tündériskola című előadását láthatták a gyerekek Sarfenstein Ditta közreműködésével. "Tündérek már pedig vannak ! De hol élnek ? De mit esznek? Mit csinálnak ? " Ezekre a kérdésekre kaptunk választ mesével, verssel, varázslatos dalokkal.
Törpi Könyvkuckó - 2012. május 17.
2012. május 17.
10:00
Pünkösdi verssel és pünkösdi tavaszváró koronával készültünk a közelgő ünnepre.
Törpi Könyvkuckó - 2012. május 10.
2012. május 10.
A gyerekek és az anyukák papírfecni-kakast készítettek. Az előre megrajzolt kakast bekenték ragasztóval és a sok színes papírdarabkát rányomkodták.
Törpi Könyckuckó - 2012. május 3.
2012. május 3.
Anyák napja alkalmából meglepetés várta az Anyukákat a Törpi Könyvkuckóban. Az ajándék cserepes virágok közepén a gyermekek mosolygó képe kacsintott a meghatott Mamákra.
Olvass nekem! - 2012. április 24.
2012. április 24.
Ezen a napon együtt vártuk a tavaszt a Kossuth utcai óvoda nagycsoportosaival. A meséket most a Vajda Péter Intézmény Fő Téri Általános Iskolájának két tanulója, Uhljar Tímea és Jani Kata mondták, akik első helyezettek lettek a Kányádi Sándor versmondó versenyen.
Fotópályázat és ami utána következik
2012.04.16.
2012. április 16-án 15.00 órai kezdettel sikeresen lezajlott a Könyvtárunk által meghirdetett fotópályázat eredményhirdetése és díjátadó ünnepsége. Az első ízben megrendezett „Ébredő természet a városban" témakörű fotópályázatra a vártnál ugyan kevesebb, de annál kreatívabb pályamunkák érkeztek.
Törpi Könyvkuckó - 2012. április 19.
2012.04.19.
Színes pillangók szálltak a Gyermekkönyvtárban, melyeket az ügyes kezű Anyukák készítettek krepp-papírból és zseníliadrótból. A gyerekek pedig mondókát tanultak a Tarka szárnyú pillangóról.
Törpi Könyvkuckó - 2012. április 5.
2012.04.05
Itt a tavasz, végre! Vártuk a húsvétot, a locsolókat. Tojás volt elrejtve a kosárban, a kicsik kíváncsian keresték és boldogan találták meg a csoki tojásokat. Színes, mintás, sokféle tojást festettek a szülők a gyerekekkel.
Törpi Könyvkuckó - 2012. március 29.
2012.03.29
Húsvétra készültünk! Nagy érdeklődés kísérte a csipkés áttört papírtojás készítését, mert szívesen szépítjük a lakást ünnepek előtt.
Olvass nekem! - 2012. március 27.
2012.03.27
A rendezvénysorozat következő meghívott vendégei a Zöldpázsiti óvoda gyerekei voltak. A Vajda Péter Intézmény Gimnáziumának tanulói –Sonkoly Boglárka és Kugyela Flóra - meséltek az óvodásoknak a húsvét ünnepéről.
Rendezvényeink 2011-ben
 
Mikulásváró ünnepség Péter Erikával
2011.11.29.
2011. november 29-én 10 órától verses-zenés Mikulás hívogató műsorral vártuk a Bacsó Béla utcai óvoda, a Vajda Péter Intézmény Kossuth utcai óvoda és a Szent István Egyetem Gyakorlóóvoda nagycsoportosait.
Törpi Könyvkuckó 2011.11.24.
2011.11.24.
Ajtódíszt készítettünk az advent jegyében borostyánból, amelyeket szalagokkal, termésekkel díszítettünk.
Törpi Könyvkuckó 2011.11.17.
2011.11.17.
Ezen a napon most csak a lányok jöttek el hozzánk. Közösen az Anyukákkal 'lányos' ajtónévtáblát készítettünk. A sablonokat mindenki saját ízlése szerint kicsinosította.
Nógrádi Gábor rendhagyó irodalom órája
2011.11.16.
2011. november 16-án a Vajda Péter Intézmény Főtéri Általános Iskolájában rendhagyó irodalom óra volt meghívott tanulók részvételével. Vendégek Nógrádi Gábor és fia Nógrádi Gergely, az ország legnépszerűbb film- és regényírói voltak.
Törpi Könyvkuckó 2011.11.10
2011.11.10
Márton-napján libatollak szálltak a Gyermekkönyvtárban, melyeket később felragasztottuk az előre elkészített libasablonra.
Törpi Könyvkuckó 2011.11.03
2011.11.03
Meghívott vendégünk Sinkovics Mihályné Zsuzsa nyugdíjas vezető óvónő az óvodaérettségről, az óvodai beszoktatásról beszélt és válaszolt az Anyukák kérdéseire. Márton-nap előtt libás ablakképet állíthattak össze a résztvevők.
Törpi Könyvkuckó 2011. október 20.
2011.10.20
Szita, szita sűrű szita, ma szitálok, holnap sütök, neked egy kis cipót sütök. Megzsírozom, megvajazom, mégis, mégis neked adom! - mondókát tanultuk. Halloween-es ablakképet készítettünk.
Törpi Könyvkuckó 2011. október 13.
2011.10.15
Heti témánk az ősz. Őszi mondókát tanultunk. Falevelekből őszi dekorációt készítettünk.
Ünnepi Törpi Könyvkuckó 2011. október 6.
2011.10.15
Zenés ünnepi foglalkozás gitárral és énekkel : Molnár János (gitár) és Szabados-Tóthné Kozák Ilona tanítványa (ének) Papírcsákót hajtogattunk, katonás mondókát soroltunk.
Törpi Könyvkuckó 2011. szeptember 29.
2011.09.30
Téma: Népmese napjáról beszélgettünk. A mesék hatása kisgyermekkorban.
Törpi Könyvkuckó 2011. szeptember 22.
2011.09.22
Téma: Minden a békákról szól. Békás mondókát tanultunk. Ugráló békát készítettünk.
Törpi Könyvkuckó 2011. szeptember 15.
2011.09.15
Téma: - Cini,cini muzsika c. mondóka. - Zsuzsi baba készítése.
Törpi Könyvkuckó 2011. szeptember 8.
2011.09.08
Téma: - Kutyás mondóka meghallgatása. - Kutyaházat készítettünk.
Törpi Könyvkuckó 2011. szeptember 1.
2011.09.01
Téma: - Békás mondóka ismertetése. - Békát készítettünk: rajzoltunk, vágtunk, színeztünk, ragasztottunk.
Törpi Könyvkuckó 2011. augusztus 25.
2011.08.25
Törpi Könyvkuckó a könyvtár kertjében: - Kishajók úsztatása, halacskák horgászása a kismedencében a gyerekekkel. - Az Anyukák nemezlabdát készíthettek. - Pancsizós mondóka tanulása
Törpi Könyvkuckó - 2011. auguszus 11.
2011.08.11
Téma: - Sündisznós tolltartó készítése - Sündisznós mondóka tanulása
Gyereknapi rendezvény - 2011
Az előre bejelentkezett óvodáscsoportok a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola diákjainak Szennyes az Óperencia c. színielőadását élvezhették. Intézményünk mesemondója Szép Ernő: Semmire semmi gondom c. meséjét mondta el. Az előadások után kreatív foglalkozások: gyöngyfűzés, repülőkészítés.
Nyári foglalkozás
2011.07.06
A hozzánk látogató iskolás csoportok repülőt, papírguriga-pillangót készíthettek. A könyvtár multimédiás CD-ROM-jaival ismerkedhettek a számítógépen.
Nyári táborosok vetélkedője a könyvtárban
2011.07.13
Az idei vetélkedő témája a Szarvason és környékén élő állatok. A vetélkedő során a résztvevő gyerekeknek hallás alapján kellett állatokat felismerni, puzzle-darabokból képeket kirakni, vadállatok szőrméjét felismerni, az Internet segítségével kérdésekre válaszolni.
Törpi Könyvkuckó - 2011. augusztus 4.
2011.08.04.
Téma: - Nyári libás mondóka tanulása - Liba készítése papírból és szívószálból.