Programjaink Programjaink
 

Törpi Könyvkuckó

Minden csütörtökön

10.00 órától

Olvasnivaló Olvasnivaló
 

SSZSSSFUŰŰSSHH! SSZHUSHHHŰŰŰFF! Fű, de fúj a szél az elhagyatott réten! És hogy bosszankodnak a kuflik...  ►Még több olvasnivaló

Lezárult pályázatok
 
Szín és ritmus – Eredményhirdetés a Mackóvárban
2015. április 28.
A Városi Könyvtár által meghirdetett „Szín és ritmus" rajzpályázat eredményét április 28-án 10 órakor a gyermekkönyvtár áprilisi „Olvass nekem!" rendezvényén hirdettük ki.

A meghívott óvodások egy igazán mozgalmas könyvtári délelőttön vehettek részt ezúttal. Harencsár László mesemondó története segítségével minden hallgató néhány perc alatt átlépett egy színes képzeletvilágba. A mese az apró erdei élőlények birodalmában tett kalandról szólt, ahogyan a fiatal illusztrátorok is egy természetről, környezetről szóló költeményt álmodtak papírra a rajzpályázat során.
A költészet napja alkalmából kiírt pályázatra több mint 200 szebbnél szebb versillusztráció érkezett a város általános iskoláiból. Ahogyan a zsűri elnöke, Dombovári Zita is fogalmazott – beküldőik mindannyian nyertesek, hiszen minden gyermekrajzot kiállítottunk a Városi Könyvtárban és a könyvtár Szarvasi Kamasz oldalán ( www.szarvasikamasz.hu).
Az értékelés során kiválasztott legjobb illusztrációk alkotói számára a Szarvasi Bibliothéka Alapítvány és a Napraforgó Alkotóház támogatásával értékes ajándékcsomagot állítottunk össze.
A pályázat eredménye:
I. helyezettek:
1-2. évfolyam: Lestyán Abigél 2.a (Benka Gyula Evangélikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola) - Móra Ferenc: A cinege cipője
3-4. évfolyam: Gódor Sára 3. b (Benka Gyula Evangélikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola) – Rónay György: Naplemente
5-6. évfolyam: Zahorecz Míra 5. b (Szlovák Általános Iskola) – Petőfi Sándor: Az Alföld
Különdíjasok:
Gyáni Enikő 1. a (Székely Mihály Szakképző Iskola, Kollégium, Általános Iskola) – W. H. Davies: Májusi reggel
Szatmári Regina Fanni 2. a (Benka Gyula Evangélikus Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola) – Petőfi Sándor: Itt van az ősz, itt van újra
Adamik Karin 4. osztály (Gál Ferenc Főiskola Szarvasi Gyakorló Általános Iskola) – Kisfaludy Károly: Fogy már a nap melege
Kelemen Zsombor 4.b (Szlovák Általános Iskola) – Edward Lear: Az asztal és a szék
A rendezvény zárásaként a meghívott nyertesek személyesen olvasták fel az illusztrált versrészleteket, majd egy könyvtári séta során mindenki megtekintette a rajzkiállítás képeit.
Gratulálunk a helyezetteknek és minden pályázónak!


 

A Mackóvár rajzpályázat eredményhirdetése
2014. április 29.
Februárban új nevet kapott a Városi Könyvtár Gyermekrészlege: az ott megnyíló macikiállítás apropóján Mackóvár lett a könyves gyermekbirodalomból. Ebből az alkalomból a város óvodásai rajzpályázaton vehettek részt, melynek természetesen főszereplője a Medve volt. Április 29-én a gyermekkönyvtár havonta megrendezésre kerülő Olvass Nekem! című programján hirdettünk eredményt, ahová minden résztvevőt meghívtunk.

Szarvas Város Óvodái (Dózsa úti Óvoda, Kossuth úti Óvoda), a Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda és a Szlovák Általános Iskola, Óvoda és Diákotthon gyermekei 33 alkotást küldtek el hozzánk, melyeket szakmai szemmel Dombovári Zita, a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola tanárnője értékelt. A nyertes munkák kiválasztásánál a zsűri figyelembe vette a rajzkészségen túl az ábrázolás technikáját, a színek használatát, az ötleteket és a fantáziát. A döntés így sem volt egyszerű, hiszen nagyon szép rajzok születtek.
A pályázat eredménye:
1. Lohr Lili (Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Általános Iskola és Gyakorlóóvoda)
2. Kerekes Szilvia (Kossuth utcai Óvoda)
3. Lakatos Lehel (Dózsa utcai Óvoda) és Borgulya Máté (Szlovák Általános Iskola és Óvoda)
Különdíjas: Kossuth utcai Óvoda Barnamackó csoportja
A helyezettek értékes ajándékcsomagot vehettek át, amelyből természetesen nem hiányozhatott a plüssmackó sem. (A jutalmazásban a könyvtár támogatója volt a Szarvasi Bibliothéka Alapítvány és a Talizmán Játékbolt.) Az eredményhirdetés után természetesen nem maradhatott el a „mackós" játék: a gyerekek közelebbről is megnézhették a Mackóvár kis lakóit, rajzolhattak, könyvet nézegethettek.
Büszkén búcsúzott tőlünk minden kis alkotó, hiszen rajzaikkal új ruhába öltöztették a gyermekkönyvtárat. A gyermekrajzok nyár végéig megtekinthetőek a Városi Könyvtár kiállításán, illetve helyet kaptak a www.szarvasikamasz.hu ifjúsági portálunkon.


 

Fotópályázat és ami utána következik
2012.04.16.
2012. április 16-án 15.00 órai kezdettel sikeresen lezajlott a Könyvtárunk által meghirdetett fotópályázat eredményhirdetése és díjátadó ünnepsége. Az első ízben megrendezett „Ébredő természet a városban" témakörű fotópályázatra a vártnál ugyan kevesebb, de annál kreatívabb pályamunkák érkeztek.

A beérkezett alkotások egyedi sorszámot kaptak a névtelen értékelés lebonyolítása érdekében. A négy tagból álló zsűri egymástól eltérő időpontban, három nézőpontból értékelte a képeket. Az „ötlet", a „kompozíció" és a „technikai kivitelezés" szempontjai szerint a művek 1-10 pont között kaptak értékelést. E három kategóriára adott számjegyek összege alkotta az egy bíráló által adható maximális pontszámot. A végleges sorrendet mind a négy zsűritag egyenként összesített eredménye határozta meg. Az értékelés során fontos szempont volt, hogy a beadott pályamű mennyire felel meg a pályázat témakörének. A témakör meghatározása hangsúlyos kritérium, hiszen ez által segíthető elő a kreatív, tudatos fényképezés gyakorlatának elsajátítása és népszerűsítése. A támogatóknak köszönhetően úgy alakult, hogy egyetlen pályázó sem tért haza üres kézzel. A díjátadást követően a pályázók és az érdeklődők betekintést nyerhettek az eredeti pontozólapokba és végül minden érdeklődő megtekinthette az előtérben kiállított alkotásokat, melyekben a könyvtár látogatói a következő hetekben gyönyörködhetnek. A nyertes mű megjelenési lehetőséget kap egy készülő szarvasi képes kiadványba. Májusban pedig új klub foglalkozást indítunk a könyvtárban a fotózás rejtelmei után érdeklődő látogatóink számára.
Köszönettel tartozunk az értékelést végző zsűri tagjainak:
1. Bakula János – mesterfényképész (Fujilabor)
2. Babák Zoltán – fotós-újságíró (Newjsag)
3. Harsányi Dezső – természetfotós (Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság)
4. Czesznak Zsolt – természetfotós (Városi Könyvtár Szarvas)
Támogatóink voltak a jutalmazásban:
Fujilabor, Körös-Maros Nemzeti Park, Szarvasi Bibliothéka Alapítvány Czesznak Zsolt, természetfotós, könyvtáros
A fotópályázat végeredménye és a díjazás a következőképpen alakult:
I. helyezett: Neczpál Klaudia – „Ébredő állatvilág"
• 8000 Ft-os ajándékutalvány (Fujilabor) • Fotós szakkönyv (Szarvasi Bibliothéka Alapítvány) • Természetfotózási lehetőség szakvezetővel a Nemzeti Park területén (Körös-Maros Nemzeti Park) • Jelenleg készülő szarvasi képes kiadványban való megjelenési lehetőség (Fujilabor)
II. helyezett: Kanti Dorottya – „Ebédidő"
• 5000 Ft-os ajándékutalvány (Fujilabor) • Fotós szakkönyv (Szarvasi Bibliothéka Alapítvány) • Természetfotózási lehetőség szakvezetővel a Nemzeti Park területén (Körös-Maros Nemzeti Park)
III. helyezett: Frcska Nóra – „Tavasz a kertben"
• 3000 Ft-os ajándékutalvány (Fujilabor) • Fotós szakkönyv (Szarvasi Bibliothéka Alapítvány) • Természetfotózási lehetőség szakvezetővel a Nemzeti Park területén (Körös-Maros Nemzeti Park)
További díjazottak:
Sindel Dóra – „Útban felfelé"
• 1000 Ft-os ajándékutalvány (Fujilabor) • Természetfotózási lehetőség szakvezetővel a Nemzeti Park területén (Körös-Maros Nemzeti Park)
Molnár Pálma Boglárka – „Ici-pici méhecske"
• 1000 Ft-os ajándékutalvány (Fujilabor) • Természetfotózási lehetőség szakvezetővel a Nemzeti Park területén (Körös-Maros Nemzeti Park)
Halász Benedek – „Éled a Körös-part"
• 1000 Ft-os ajándékutalvány (Fujilabor) • Természetfotózási lehetőség szakvezetővel a Nemzeti Park területén (Körös-Maros Nemzeti Park)
Halász Gergely – „Tavasz a kertben"
• 1000 Ft-os ajándékutalvány (Fujilabor) • Természetfotózási lehetőség szakvezetővel a Nemzeti Park területén (Körös-Maros Nemzeti Park)


 

Meseíró pályázat eredményhirdetése - 2012. január 23.
2012.01.23
Ezzel a rendezvénnyel köszöntöttük a Magyar Kultúra Napját. A szép számú pályázó közül a zsűri a következőket díjazta:

1. Szabó Petra , 3. osztályos (Vajda Péter Intézmény Fő Téri Általános Iskola)
2. Laczó Petra Anna, 2. osztályos (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola)
3. Sonkoly Boglárka, 6. osztályos(Vajda Péter Intézmény Gimnázium)
Különdíjas: Janecskó Liliána, 8. osztályos (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola)