Állandó programok Állandó programok
 

Törpi Könyvkuckó

minden csütörtökön 10 órától

 

 

 

 

Olvass nekem!

minden hónap utolsó kedden délelőtt

 

 

 

Programok
 
„Jancsi bohóc a nevem, cintányér a tenyerem"
2018.02.15.
Zenétől volt hangos a könyvtár gyermek részlege. Apró talpak járták a táncot – farsangoltunk. A gyerekek és az anyukák nagy része először ünnepelte meg együtt ezt a kedves télbúcsúztatót.

Téli ünnepek a Mackóvár Gyermekkönyvtárban
2017.12.12.
Téli ünnepeink sorát évről-évre a Márton napi közös éneklés nyitja meg. Idén a Törpi Könyvkuckóban Földiné Boczonádi Zsuzsanna anyukánk citerázott az apróságoknak és az anyukáknak. Mindig sok új dalt tanulunk ilyen alkalmakkor, és nem maradhat el a picurkák citerapengetése sem.

Vetélkedő az Iskolai Könyvtárak Nemzetközi Hónapja alkalmából
2017.11.15.
Az idén „Kultúrák találkozása a könyvtárban" címmel hirdetett versenyt a Könyvtáros Tanárok Egyesülete. Mint minden évben idén is csatlakoztunk ehhez a felhíváshoz. November 15-én szerdán izgatott gyerek-sereg gyülekezett a könyvtár előterében, hogy megkezdhesse a versenyt.

Origami Klub indult a Könyvtárban
2017.10.21.
Az első Origami Klub foglalkozás október 21-én került megrendezésre a Városi Könyvtárban. A foglalkozásra alapvetően 12-14 éves gyerekeket szeretnénk megszólítani ezzel a programmal, de szívesen látunk bármely korosztályból érdeklődőt akár legyen fiatalabb vagy idősebb.

„Egyszer volt, hol nem volt"…. egy Magyar Népmese Napja a könyvtárban
2017.09.30
Benedek Elek születésnapja mindig jeles nap a könyvtárakban, és mindenütt, ahol a mesét fontosnak tartják a gyermeknevelés szempontjából. Könyvtárunkban második alkalommal rendezzük meg ezt a megemlékezést, az évfordulóhoz közel eső szombaton.

„Kertész leszek" könyvtári tábor
2017.06.26-.2017.06.30
Vidám és tanulságos hetet töltött 18 kisdiák könyvtárunkban az elmúlt héten. Ők arra vállalkoztak, hogy jobban megismerik a növények életét, a város termesztett és természetes növényvilágát. Ezzel együtt a Sárarany Szalmaportán fűszer- és gyógynövények között sétálhattunk, miután megcsodáltuk a csodálatos szalma- és gyöngykészítményeket,majd egy viharos délelőttön két eső között megcsodáltuk a rizsültetvényeket a NAIK ÖVKI galambosi rizskísérleti telepén. Sok-sok kaland, élmény fért bele ebbe az öt délelőttbe, amelyet végül versennyel és közös virágültetéssel zártunk.

Tavaszi ünnepeink a Törpi Könyvkuckóban
2017.04.13-2017.06.01.
Első tavaszi ünnepünket, a Húsvétot április 13-án köszöntöttük az anyukák és picurkáik körében. Hagyományosan ilyenkor a tojásfestés és papír üdvözlő-kártya készítés volt a foglalkozás témája. Mindkét tevékenység érdekelte a piciket is. A festékből került a tojáson kívül a kiskezükre, arcukra is. A locsolók biztosan megörültek az egyedi festésű ajándéktojásnak.

Howard Mattheu nálunk nyomozott
2017.06.01.
Június első napján városunk vendége volt Kovács Attila gyermekkönyvíró, aki Holden Rose álnéven detektív regényeket ír.

Farsangi ünnepkör a Törpi Könyvkuckóban
2017.02.16.
A Farsang a Vízkereszttől Hamvazószerdáig tartó hosszú, vidám, télbúcsúztató időszak. Farsangi mulatságot minden évben rendezünk a Törpi Könyvkuckóban.

Pillanatképek a Mackóvár Gyermekkönyvtár téli programjairól
2016.12.15.
„ Nől a dér álom jár, hó kering a fák közt…" Ebben az időszakban könyvtárunk mindig sok rendezvénnyel kedveskedik a legkisebbeknek, de nem maradhatnak ki a sorból az óvodások és az iskolások sem. November vége a Mikulás-várás időszaka. A Zöldpázsit utcai óvoda nagycsoportja volt a vendégünk ebből az alkalomból, akiknek a 2. A osztályos benkás gyerekek műsorral kedveskedtek Nagy Istvánné és Földiné Boczonádi Zsuzsanna felkészítésével. Az óvodások szaloncukor-esővel köszönték meg a szép előadást.

Könyvtárhasználók viadala
2016.11.16.
A Városi Könyvtár november 9-én tartotta meg hagyományos iskolai könyvtárhasználati vetélkedőjét, melyen minden helyi általános iskola képviseltette magát egy-egy felkészült csapattal. Mivel kiválóan vették az akadályokat, igen szoros befutó döntött csak a legjobbak között a „Fejtsd meg a világod!" mottójú országszerte rendezett versenyen.

Márton-nap
2016.11.10.
Márton napi mulatságra vártuk a szülőket és a gyermekeket a Törpi könyvkuckóba. Márton-napi népszokásokról, Márton püspök legendájáról beszélgettünk. Citerán játszott Földiné Boczonádi Zsuzsanna . A citera hangjára gyülekeztünk. A közös mondókázás és éneklés tette nagyon különlegessé a délelőttöt. A foglalkozást kézműveskedéssel fejeztük be.

„Óh, azok a csodálatos állatok"
2016.10.05.
Október 5-én szerdán a meghívott vendég osztályokkal vártuk Telegdi Ágnes írónőt, természetfotóst. A viszontagságos út után nagy szeretettel fogadták a gyerekek. Az érdekes, kedves történetek teljesen magukkal ragadták a gyerekeket, és szívesen hallgatták volna tovább is a kis cinkecsalád, a gólyák és a vidraotthon lakóinak történetét.

Népmese napi sokadalom
2016.10.01
Ez a nap sok szempontból jelentős volt számunkra. Első ízben ünnepeltük ilyen módon a népmese napját illetve erre a napra esett a zene világnapja is. Mindkét évfordulót számon tartva szerveztük meg a délelőtt műsorát. A jelentős számú gyereksereg láthatott zenével kísért mesét, bábjelenetet és papírszínházat is. A műsorszámok előadásában segítségünkre volt Harencsár László meseíró, mesemondó. Harencsár Balázs gitár és harangjátékával kísérte Csabi Csiga útját. A gyermek könyvtárosok bábjátékkal várták a gyerekeket, Marék Veronika Jóbarátok című meséjével. A programok végén a gyerekek saját bábjaikkal kipróbálhatták az új bábparavánt. Vidám tartalmas délelőttöt töltöttünk el együtt a résztvevőkkel.

Anyatejes Világnapi rendezvény
2016.07.29.
2016. július 29-én a védőnői szolgálat meghívására részt vettünk az Anyatejes Világnapi rendezvényen. Nagyon kellemes és gyerekbarát környezetben találkoztunk az anyukákkal és a babákkal.

Vizek, halak, könyvek, gyerekek
2016.06.27-2016.07.01.
A Városi Könyvtár minden évben nyári olvasótábort szervez általános iskolás gyerekek számára, amely mindig nagy élményt és kikapcsolódást nyújt a résztvevőknek. Idén a „Mint hal a vízben" névre keresztelt, a gyermekkönyvtár két dolgozója, Kovácsné Tímár Ildikó és Harencsárné Liska Mária által vezetett és tervezett tábor öt napon keresztül foglalkoztatta az ifjúságot változatos, nyilvánvalóan olvasottságra is építő programmal. A téma ezúttal a vízi világgal, horgászattal, halászattal foglalkozott, melyhez a Víz – Hal – Ember Alapítvány nagy segítséget nyújtott.

Májusi ünnepeink a Törpiknél
2016. május
A tavasz sokunk számára egyik legszebb ünnepe a május első hétvégéjére eső Anyák napja. A családi ünnepet követően május 5-én együtt ünnepeltünk klubunk picurkáival, és dallal, verssel, kis ajándékkal köszöntöttük az édesanyákat.

Tavasz a Törpi Könyvkuckóban
2016.04.14.
Március 24-én húsvétra készültünk a törpikkel és az anyukákkal. Előkerült a festék, a tojás és elkezdődött a nagy munka. A munkálatokban a nagytesó is segített. Került festék az orrocskákra, fülecskékre de még a ruhára is. Száradás után a kész művet boldogan vitték haza, hogy a húsvét hétfő első locsolója ne menjen el üres kézzel.

Olvass nekem!
2016.04.05.
2016. április 05-én kedden 10 órakor szép időben, sétálva érkeztek hozzánk a Zöldpázsiti óvoda gyerekei. Meglepetéssel készültünk számukra: papírszínházi előadás várta őket.

Kazinczy „Szép Magyar Beszéd" verseny a Városi Könyvtárban
A Városi Könyvtárban 2016. február 3-án 14.00 órakor megtartottuk a Kazinczy „Szép Magyar Beszéd" területi fordulót. A versenyen Szarvas, Békésszentandrás, Kondoros, Csabacsűd általános iskolái képviseltették magukat.

Karácsonyi műsor a Törpisekkel
2015.12.16.
Az év utolsó foglalkozására újra vendégeket vártunk a Törpi Könyvkuckóba. A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola 1. osztályosai érkeztek vidám mesejeleneteikkel, karácsonyi dalaikkal.

„Itt van itt a Télapó!"
2015.12.12.
Sok teendője miatt a Mikulás a könyvtárba csak december 12-én tudott megérkezni a Törpi Könyvkuckó picikéihez. A várakozást hangulatossá tette Körösparti Ágnes csellójátéka, amit a nézőközönség énekléssel kísért.

Mikulásváró ünnepség
2015.12.01.
December 1-jén ismét gyermek zsivaj töltötte meg könyvtárunkat. A Bacsó utcai óvoda nagycsoportja és a Szlovák Általános Iskola és Óvoda legnagyobb óvodásai együtt töltötték a Mikulás várás örömteli pillanatait. Vendégeink, a Szlovák Általános Iskola elsősei vidám jelenetekkel lepték meg az óvodásokat. A műsor végén dallal, verssel, mondókákkal csalogatták a Mikulást, a kicsik is segítettek ebben. Az ajándék könyvjelzőn a szaloncukor hamar elfogyott

Iskolai könyvtár: Király!!!
„Az Iskolai Könyvtárosok Nemzetközi Szervezetének elnöke, dr. Blanche Wolls 1999-ben intézett először felhívást az Iskolai Könyvtári Világnap megszervezésére. Erre 1999. október 18-án került sor. Azóta minden év októberének negyedik hétfőjére meghirdetik ezt a világnapot, évente más-más témát választva."

Daloljunk együtt a Törpi Könyvkuckóban!
2015.10.05.
Az Országos Könyvtári Napok alkalmából a legkisebbeknek is kedveskedtünk. Vendégünk, Boczonádi Zsuzsanna népzenész - citerás volt. Az eddig nem ismert hangszert az apróságok kíváncsian figyelték. A kezdeti megilletődés után vidáman ropták a citera hangjaira a táncot. Hallhattunk népdalokat, pattogós gyermekdalokat. A bátrabbak meg is pengették a húrokat. Vidáman töltöttük együtt a délelőttöt.