Állandó programok Állandó programok
 

Törpi Könyvkuckó

minden csütörtökön 10 órától

 

 

 

 

Olvass nekem!

minden hónap utolsó kedden délelőtt

 

 

 

Törpi Könyvkuckó

Gyermekkönyvtári programunkkal a kisgyermekes családok kedvében szeretnénk járni. Minden csütörtökön 10:00  órától várjuk az Anyukákat, Apukákat, Nagyikat és Csemetéiket (0-3 éves korig) egy közös, kellemes időtöltésre:

  • zenehallgatás, meseolvasás,
  • ének-mondóka tanulása, mozgásos vagy kreatív játékok,
  • könyvtárosaink könyvajánlattal kedveskednek a szülőknek,
  • gyermekneveléssel kapcsolatos weblapok megismerése,
  • egészséges életmóddal, családdal kapcsolatos előadás.

A foglalkozásokat szakképzett pedagógus segíti, így biztosított az is, hogy a szülők egy tea mellett leülhessenek beszélgetni, újságot olvasni.

Minden beiratkozott látogatónk díjmentesen veheti igénybe programjainkat.

Törpi Könyvkuckó 2015-ben
 
Karácsonyi műsor a Törpisekkel
2015.12.16.
Az év utolsó foglalkozására újra vendégeket vártunk a Törpi Könyvkuckóba. A Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola 1. osztályosai érkeztek vidám mesejeleneteikkel, karácsonyi dalaikkal.

A dalokat Zsuzsi néni citerajátéka kísérte. Az ismertebbeket az anyukák is együtt énekelték az iskolásokkal. A szép karácsonyi műsor után kezdetét vette a játék a picurkákkal . A citera alaposabb megszemlélésére is sor került.
A műsorért köszönet illeti a két felkészítő tanár nénit: Nagy Istvánné Éva nénit, és Boczonádi Zsuzsa nénit.


 
„Itt van itt a Télapó!"
2015.12.12.
Sok teendője miatt a Mikulás a könyvtárba csak december 12-én tudott megérkezni a Törpi Könyvkuckó picikéihez. A várakozást hangulatossá tette Körösparti Ágnes csellójátéka, amit a nézőközönség énekléssel kísért.

Nemsokára kopogott is a Mikulás, a gyerekek lélegzetvisszafojtva figyelték minden mozdulatát. Az óriási zsákból előkerültek a kis csomagok a jó gyerekeknek. A csomagok átvételéhez kicsit nagyobb bátorságra lenne szükség, de az is elérkezik jövőre. A búcsúzáskor megígérte jövőre is megérkezik.


 
Daloljunk együtt a Törpi Könyvkuckóban!
2015.10.05.
Az Országos Könyvtári Napok alkalmából a legkisebbeknek is kedveskedtünk. Vendégünk, Boczonádi Zsuzsanna népzenész - citerás volt. Az eddig nem ismert hangszert az apróságok kíváncsian figyelték. A kezdeti megilletődés után vidáman ropták a citera hangjaira a táncot. Hallhattunk népdalokat, pattogós gyermekdalokat. A bátrabbak meg is pengették a húrokat. Vidáman töltöttük együtt a délelőttöt.


 
Gyermeknap a Törpi Könyvkuckóban
2015. május 28.
A hagyománynak megfelelően az idén is megtartottuk a gyermeknapot a Törpi Könyvkuckóban. Sok örömet tartogatott e nap a kis izgő-mozgók számára.

A délelőtt folyamán a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Óvoda Csöngettyű szakkörének tagjai szórakoztatták a kicsiket és az anyukákat. A kis műsor után mindenki kipróbálhatta az érces hangú hangszert.
A résztvevőket megvendégeltük frissen főzött teával és süteménnyel.
Hazaindulás előtt ajándékkal leptük meg a babákat, amelynek nagy hasznát vehetik a homokozóban.


 
Törpi Könyvkuckó - Anyák napja
2015. május 7.
Évek óta a májusi első foglalkozásunk az édesanyáké. Így történt ez most is. A csöppségek a könyvtárosok segítségével megajándékozták anyukájukat. A kezdeti verssorok könnyet csaltak a szemekbe, majd a fényképes képeslap mosolyt hozott az arcokra. A saját készítésű sütemény mindenkinek nagyon ízlett.


 
Itt a farsang, áll a bál...
2015. február 12.
Ma délelőtt a gyerekek és az anyukájuk jelmezben érkeztek a foglalkozásra. Aki nem tudod otthon dönteni a jelmezéről, azok sok-sok ruhácska közöl válogathattak a könyvtárban.

A vidám mulatságon táncra perdültek közösen a gyerekek, anyukák és a könyvtárosok is. A vigasság kifáradásig folyt, nem lesz gond a délutáni pihenővel.


 
Törpi Könyvkuckó 2015. január 29.
2015. január 29.
2015 év madara – a búbosbanka A babáknak és anyukájuknak kivetítőn egy kis filmet vetítettünk a madárról.

Élőhelye tanyasi, falusi környezet és lehet városi is, ahol táplálkozó- és fészkelőhelyet talál magának.
Hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az itatás nagyon fontos. Szoba ablakába helyezett madáretető életének megfigyelése a zord időszakban is remek elfoglaltságot jelent a családnak.
PET palackból madáretetőt készítettünk, amelyet mindenki kitehet az erkélyre vagy az udvarra.


 
Törpi Könyvkuckó 2014-ben
 
Téli ünnepkör a Törpi Könyvkuckóban
2014. december
December 11-én délelőtt 10-órakkor vidám, családias hangulatban köszöntöttük a Mikulást. Sokadik alkalommal rendeztük meg a Mikulás-köszöntő ünnepséget, ahol az anyukák és pici babájuk együtt részesülhettek a Mikulás-várás izgalmában és örömében.
Törpi Könyvkuckó
2014. november 19.
Sárgulnak a levelek, lassan mind-mind lepereg. Elnémul a sok madár, fecske, gólya messze jár.
Országos Könyvári Napok a Törpi Könyvkuckóban - A mese bűvöletében
2014. október 16.
Mai vendégünk Timárné Hunya Tünde, a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Karának docense volt, aki a mesélésről, a mese fontosságáról beszélgetett kisgyermekes szülőkkel a Törpi Könyvkuckóban.
Piros pünkösd napján mindenek újulnak...
2014. június 5.
Piros pünkösd napján mindenek újulnak, a kertek, a mezők, virágba borulnak. A pünkösd a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn tartott keresztény ünnep.
Gyermeknap a Törpi Könyvkuckóban
2014. május 29.
Zenés, táncos programmal vártuk a babákat és szüleiket a mai napon. Vendégeink voltak a Tessedik Táncegyüttes táncosai Hankó Tamás és Balla Lili.
Törpi Farsang
2014. február 13.
Jó hangulatban töltöttük a mai napot. Finom fánk illata fogadott minden hozzánk látogató babát és anyukát. A farsangi jelmezek is előkerültek a szekrényekből és mindenki megtalálta a hozzá legjobban illőt. A könyvtáros nénik is jelmezbe bújtak. A kis tündérek, macik, cowboyok táncra is perdültek.
Törpi Könyvkuckó eseményei 2012-ben, 2013-ban
 
„Jancsi bohóc a nevem, cintányér a tenyerem"
2018.02.15.
Zenétől volt hangos a könyvtár gyermek részlege. Apró talpak járták a táncot – farsangoltunk. A gyerekek és az anyukák nagy része először ünnepelte meg együtt ezt a kedves télbúcsúztatót.
Törpi Könyvkuckó - 2013. augusztus 15.
2013. augusztus 15.
Szakadások az anya-gyerek kapcsolatban címmel tartott előadást Dankóné Makai Beáta gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és stresszoldó terapeuta a délelőtti foglalkozáson. A kisgyermekes anyukákat a bölcsődei illetve az óvodai beszoktatás érdekelte. Hasznos gyakorlati tanáccsal látta el a szülőket. Ő maga is kétgyermekes anyuka, így saját tapasztalatait is meg tudta osztani velük. Jó hangulatú délelőttöt töltöttek el együtt egy tea és a játszadozó gyerekek mellett.
Törpi Könyvkuckó - 2013. június 20.
2013. június 20.
TEST-VÉR-LÉLEK harc címmel tartott előadást az anyukáknak Dankóné Makai Beáta gyógypedagógus, mozgásfejlesztő és stresszoldó terapeuta. Beszélt az előadásában a testvérféltékenységről, a szülői felelősségről és sok hasznos dologról ami a gyerekneveléssel kapcsolatos.
Törpi Könyvkuckó - Hiszti vagy nem?
2013. április 25.
A mai délelőttön erről a fontos kérdésről hallottunk előadást Dankóné Makai Beátától. A szakmai tudást a saját tapasztalat tette rendkívül értékessé. Az Anyukák számtalan problémával fordultak az előadóhoz és közösen gondolkodtak a megoldáson.
Tavaszváró húsvéti kézműves foglalkozás a Törpi Könyvkuckóban
2013. március 28.
Színes tojásokat festettek a gyerekek szüleikkel. A Gyermekkönyvtár zugaiban csokitojások lapultak, melyeket az apró gyerekkezek hamar megtaláltak és örömmel el is majszoltak.
Törpi Farsang - 2013. február 7.
2013.02.07
Farsangi díszbe öltözött a gyermekkönyvtár, finom fánk illata fogatta a piciket. Sokaknak ez volt a legelső farsang amiben részt vettek. Hófehérke, doktor néni, ezermester, balerina és cowboy könyvtárosok vidáman ropták a táncot kifáradásig.
Törpi Könyvkuckó - 2012. december 20.
2012. december 20.
Elérkezett a karácsony ünnepe. Az ünnepségre minden kislány, kisfiú szép ruhában érkezett. A teremben karácsonyi dallamok csendültek fel. Felállítottuk közös fenyőfánkat és feldíszítettük. A színesen felöltöztetett karácsonyfát csodálattal nézték a gyerekek.
Törpi Könyvkuckó - 2012. december 6.
2012. december 6.
December 06-án megérkezett hozzánk a Mikulás !!!!!! A várakozás közben a Szlovák Általános Iskola bábszakkörösei kedves kis előadása szórakoztatta a piciket. Már nagyon vártuk már érkezését, szép dalokkal és versekkel. Egyszer csak kopogást hallottunk és belépett az ajtón a nagy szakállú, kedves Mikulás.
Törpi Könyvkuckó - 2012. október 11.
2012.10.11
Almás dekoráció a gyerekszobába. Nagyon aranyosak ezek a almák. Kíváló díszítőelemként szolgálnak ősszel a gyerekszobába, de egy születésnapi zsúr hangulatát is feldobhatják.
Törpi Könyvkuckó
2012.10.04
17:00
Mai foglalkozásunk - a hagyományoknak megfelelően - zenés, ünnepi alkalom volt a Nyitott Könyvtár Hetében. Harmónikaszó várta a hozzánk érkező csöppségeket és anyukájukat. Iváncsó József és tanítványai, Borgulya Gábor és Kovács Ádám a gyerekek nagy örömére többször is eljátszották a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat főcímzenéjét. Ezután ki is próbálhatták az érdekes hangszert. Majd beszélgettünk az esti mese és az altatódal fontosságáról kisgyerekkorban. Végül pedig elkészítettük a Török és a tehenek c. verses mese szereplőinek vidám figuráit.
Törpi Könyvkuckó - 2012. augusztus 16.
2012.08.16.
10:00
Szelecske lebben - szelecske szárnyán magasba lendül a papírsárkány.
Törpi Könyvkuckó - 2012. augusztus 9.
2012. augusztus 9.
10:00
A gyerekekkel egy katicáról szóló történetet néztünk meg. A meséhez kapcsolódóan katicát készítettünk az Anyukákkal. Ezeket otthon a mesekönyvekben könyvjelzőként tudnak használni.
Törpi Könyvkuckó - 2012. július 26.
2012. július 26.
10:00
Ezen a délelőttön újfajta papírhajtogatási technikával kuszudama virágszirmokat készítettünk. A szirmokból elkészült a klub közös virága is.
Törpi Könyvkuckó - 2012. július 12.
2012. július 12.
10:00
A gyerekek kedvelt szórakozásáról a hintáról tanultunk mondókát: Hinta palinta, énekel a pacsirta, hajstd meg Ábel a hinták, elkapjuk a pacsirtát!
Törpi Könyvkuckó - 2012. július 5.
2012. július 5.
10:00
A nagy meleg ellenére sokan összegyűltek a gyermekkönyvtárban a csütörtöki foglalkozáson. Mai mondókánk egy ujjszámolósdi volt, amivel elüthetjük az időt várakozáskor.
"Hajlik az ág, fúj a szél..." - Törpi Könyvkuckó
2012. június 28.
10:00
Ezzel a mondókával próbáltunk szellőt csalogatni, hogy kipróbálhassuk a szélforgókat. Kisebb-nagyobb sikerrel készültek a forgók, amelyek elkészítéséhez férfi segítséget is igénybe vettünk.
"Ugráljunk, mint a verebek! - Törpi Könyvkuckó
2012. június 21.
10:00
A rekkenő hőségre való tekintettel az udvaron töltöttük a mai délelőttöt. A kisebbek a puha pázsiton , a kicsit nagyobbak az ugrálóvárban, a legnagyobbak a nemezelő asztalnál tevékenykedtek.
Törpi Könyvkuckó - 2012. június 14.
2012. június 14.
10:00
Élménybeszámolót tartottunk a szülőknek Finy Petra mesematinéjáról és közreadtuk kölcsönzés céljából a piciknek íródott könyveket.
Madarak és fák Napja a Törpi Könyvkuckóban
2012. május 31.
10:00
1906 óta a természet ünnepeként tartjuk számon május 10.-ét. Megismerkedtünk a kivetítő segítségével az év fájával Európában, Magyarországon.
Törpi Könyvkuckó - 2012. május 17.
2012. május 17.
10:00
Pünkösdi verssel és pünkösdi tavaszváró koronával készültünk a közelgő ünnepre.
Törpi Könyvkuckó - 2012. május 10.
2012. május 10.
A gyerekek és az anyukák papírfecni-kakast készítettek. Az előre megrajzolt kakast bekenték ragasztóval és a sok színes papírdarabkát rányomkodták.
Törpi Könyckuckó - 2012. május 3.
2012. május 3.
Anyák napja alkalmából meglepetés várta az Anyukákat a Törpi Könyvkuckóban. Az ajándék cserepes virágok közepén a gyermekek mosolygó képe kacsintott a meghatott Mamákra.
Törpi Könyvkuckó - 2012. április 19.
2012.04.19.
Színes pillangók szálltak a Gyermekkönyvtárban, melyeket az ügyes kezű Anyukák készítettek krepp-papírból és zseníliadrótból. A gyerekek pedig mondókát tanultak a Tarka szárnyú pillangóról.
Törpi Könyvkuckó - 2012. április 5.
2012.04.05
Itt a tavasz, végre! Vártuk a húsvétot, a locsolókat. Tojás volt elrejtve a kosárban, a kicsik kíváncsian keresték és boldogan találták meg a csoki tojásokat. Színes, mintás, sokféle tojást festettek a szülők a gyerekekkel.
Törpi Könyvkuckó - 2012. március 29.
2012.03.29
Húsvétra készültünk! Nagy érdeklődés kísérte a csipkés áttört papírtojás készítését, mert szívesen szépítjük a lakást ünnepek előtt.
Törpi Könyvkuckó 2011-es eseményei
 
Törpi Könyvkuckó - 2011. december 15.
2011.12.15.
A Törpi Könyvkuckó idei utolsó foglalkozásán fenyőfa- és süteményillat lengte be a Gyermekkönyvtárat. Közösen karácsonyfát díszítettünk, karácsonyi énekeket és verset tanultunk. Az ügyes kezű Anyukák angyalkát készítettek. A könyvtárosok megajándékozták a Babákat és a Mamákat.

TÉLAPÓ a Törpi Könyvkuckóban
2011.12.08.
Furulyaszóval, énekekkel vártuk a Télapót. Zséda: A Szürke Patás c. dalát Sándor Anita előadásában hallgathattunk meg, és ezt követően kopogtatott a Télapó. A kicsik nagy szemekkel figyelték ahogy a zsákjából mindenkinek előhúz egy csomagot, melyeket dicsérőszavak kíséretében megkaptak a gyerekek.

Törpi Könyvkuckó - 2011.12.01.
2011.12.01
Adventi készülődés jegyében telt a mai foglalkozás. Karácsonyi ablakképeket készítettünk. A lelkes Anyukák színeztek, vágtak. Készültek angyalkák, hópelyhek, fehér szakállú Télapó a gyerekek ügyes közreműködésével.

Törpi Könyvkuckó 2011.11.24.
2011.11.24.
Ajtódíszt készítettünk az advent jegyében borostyánból, amelyeket szalagokkal, termésekkel díszítettünk.

Törpi Könyvkuckó 2011.11.17.
2011.11.17.
Ezen a napon most csak a lányok jöttek el hozzánk. Közösen az Anyukákkal 'lányos' ajtónévtáblát készítettünk. A sablonokat mindenki saját ízlése szerint kicsinosította.